Havada gergin anlar! Çin, 28 savaş uçağı ile Tayvan hava sahasını işgal etti

Tayvan Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na ait 28 savaş uçağı Tayvan hava sahasını ihlal etti.

Havada gergin anlar! Çin, 28 savaş uçağı ile Tayvan hava sahasını işgal etti

Tayvan Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na ait 28 savaş uçağı Tayvan hava sahasını ihlal etti. Tayvan Merkezi Haber Ajansına (CNA) göre, Tayvan Hava Kuvvetlerinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Çin'e ait 14 J-16, 6 J-11 savaş uçağı, 4 H-6 nakliye, 2 KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçağı, 2 de Y-8 deniz karakol uçağıyla ADIZ'ı ihlal ettiği bildirildi.

Çin askeri uçaklarının Tayvan'ın güney ve batı açıklarında seyrettiği kaydedilen açıklamada, bu ihlalin bugüne kadarki bir günde en çok savaş uçağıyla yapılan girişim olduğu belirtildi.

Öte yandan, Tayvan basınında yer alan haberlerde, Çin savaş uçaklarının bölgeden ayrılması için uyarılarda bulunan Tayvan'ın savaş uçakları ve hava savunma sistemlerini harekete geçirdiği ifade edildi.

Çin savaş uçaklarının Tayvan havasını ihlali G-7 ve NATO zirvelerinin ardından geldi.

İngiltere’de 13 Haziran’da düzenlenen G7 Zirvesi’nin bildirisinde, "Tayvan Boğazı’nın etrafının barış ve istikrarının öneminin altını çiziyor ve iki yaka ilişkilerinin (Çin-Tayvan) barışçıl çözümünü teşvik ediyoruz." ifadelerine yer verilerek, Doğu ve Güney Çin denizlerindeki mevcut statükoyu tek taraflı değiştirme girişimlerine güçlü şekilde karşı çıkılmıştı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün düzenlenen NATO Zirvesi’nin bildirisinde ise Çin'in zorlayıcı politikalarından endişe duyulduğu vurgulanarak, "Çin'i uluslararası taahhütlerini yerine getirmeye ve 'büyük güç' rolüne uygun olarak uzay, siber alan ve deniz de dahil olmak üzere uluslararası sistemde sorumlulukları uyarınca davranmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanılmıştı. Çin, 12 Nisan’da da 25 savaş uçağıyla Tayvan ADIZ’ını ihlal etmişti.