Borç para gönderirken dikkat! Bunu yapmayan yandı

Havale ile para gönderme işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar bulunuyor. Gözden kaçırılan küçük hatalar para gönderirken borçlu çıkmanıza neden olabilir. İşte bilinmesi gerekenler...

Borç para gönderirken dikkat! Bunu yapmayan yandı

Para gönderirken borçlu çıkmamak için havale yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uzmanlar uyarıyor.

Havale yaparken açıklama kısmına borç olarak gönderdiğini eklemek hayat kurtarıyor. Zira borç olarak gönderdiğini yazmayan bir vatandaş kendi borcunu kapatmak için para göndermiş sayılıyor. 

Avukat Emir Akpınar, “Borç ilişkisi, çeşitli borçların doğumuna dayanak oluşturan hukuki ilişkiyi ifade etmektedir. Borç kavramı borçlunun alacaklıya karşı borç konusu edinimini yerine getirme yükümlülüğünü ifade eder. Türk Borçlar Kanunu’na göre borç ilişkisinin üç temel kaynağı bulunur. Bunlar protokolden doğan borç ilişkileri, haksız fiillerden doğan borç ilişkileri ve sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileridir. Sözleşmeden doğan borç ilişkisi, borçlunun protokol şartlarını yerine getirmemesi halinde ortaya çıkan, sebepsiz zenginleşme ise haklı bir sebep olmaksızın bir kimsenin mal varlığının başka bir kimsenin mal varlığı aleyhine artmasıdır. Bu nedenle doğan borç ilişkileri de sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileridir. Borcun nedeni her ne olursa olsun taraflar arasında her nasılsa bir borç ilişkisi oluşmuş olsun borç ilişkisi doğar” dedi.

Akpınar, internet bankacılığı ile gönderilen paralarda açıklamaların yazılmasının büyük önem arz ettiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

Özellikle teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber ödemeler artık fiziki olarak değil, internet bankacılığı aracılığı ile havale ya da EFT suretiyle yapılmaktadır. Burada özellikle dikkat edilmesi gerekli olan hususlar üstünde durulması gerekir. Şöyle ki bilindiği gibi bir başkasına internet bankacılığı yolu ile para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. 

Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak ‘Kira’ biçiminde açıklama kaleme alınır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır. Aksi bir durumda ise Yargıtay kararları ele alındığında diyelim ki bir kimseye borç olarak internet bankacılığı üstünden bir para gönderiliyor ve açıklama kısmı boş bırakılıyorsa, bu halde mahkemece karşı taraf lehine bir borç ödemesi olarak kabul edilmektedir.