Hayaller 6,5 saat, gerçekler 2 saat... Rus Kozmonot'un uzay yürüyüşünde batarya darbesi

Bir Rus uzay gezgini, uzay giysisindeki pil voltajı aniden düştüğünde dün (Çarşamba günü) Uluslararası Uzay İstasyonuna geri dönmek zorunda kaldı.

Hayaller 6,5 saat, gerçekler 2 saat... Rus Kozmonot'un uzay yürüyüşünde batarya darbesi

Roscosmos Uzay Ajansı tarafından yayınlanan video görüntülerinden alınan bu fotoğrafta, Roscosmos’un kozmonotları Oleg Artemyev ve Denis Matveev, 17 Ağustos 2022 Çarşamba günü Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) yaptıkları uzay yürüyüşü sırasında görülüyor. 

Hayaller 6,5 saat, gerçekler 2 saat... Rus Kozmonot'un uzay yürüyüşünde batarya darbesi - Resim : 1Roscosmos’un kozmonotları Oleg Artemyev ve Denis Matveev, Avrupa Uzay Ajansı’nın robot kolunun yeni Rus laboratuvarına kurulum çalışmalarına devam etmek için uzay istasyonunda bir uzay yürüyüşü yapıyordu.

Rus Görev Kontrolü, istasyon komutanı Oleg Artemyev’e, giysisini istasyon gücüne bağlayabilmesi için hızla hava kilidine dönmesini emretti. Uzay yürüyüşü ortağı Denis Matveev dışarıda toparlanırken kapak açık kaldı.

NASA, hiçbir astronotun ve kozmonot'un tehlikede olmadığını belirtti. Aslında Matveev, ona da toparlaması emredilmeden önce, bir saat kadar daha dışarıda kaldı. Matveev’in kıyafetinin pil seviyesi iyiydi, ancak Rus Görev Kontrolü, uçuş kuralları arkadaş sistemi üzerinde ısrar ettiği için uzay yürüyüşünü kısa kesti.

Kozmonotlar, sorun ortaya çıkmadan önce görevleri olan Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni robot koluna kameralar kurmayı başardılar. 36 fit yaklaşık 11 metrelik robot kol, geçen yaz bir Rus laboratuvarında uzay istasyonuna gelmişti.

Hayaller 6,5 saat gerçekler 2 saat

6,5 saatl planlanan bir uzay yürüyüşü yaşanan pil aksaklığı nedeniyle ancak 2 saat sürebildi. Yetkililer, Matveev'in robot kol montaj işlerinin bir kısmı yapılmadan içeri geri dönerken, “Biliyorsunuz, başlangıç ​​çok mükemmeldi,” dediğini belirtti.

Hayaller 6,5 saat, gerçekler 2 saat... Rus Kozmonot'un uzay yürüyüşünde batarya darbesi - Resim : 2NASA'nın uzay yürüyüşleri aylardır askıdaydı

Mart ayında, bir Alman uzay yürüyüşçünün kaskına su sızdı. Bir İtalyan astronotunun neredeyse boğulduğu, ancak yine de bir güvenlik endişesi oluşturduğu 2013 yılında meydana gelen sızıntı kadar değildi. Önceki durumda, su, elbisenin iç çamaşırlarındaki soğutma sisteminden kaynaklanmıştır.

Mart ayında arızalanan uzay giysisi, daha fazla araştırma için bu hafta gibi erken bir tarihte bir SpaceX kapsülünde Dünya’ya iade edilecek.