Ev sahibi ve kiracılar dikkat! e-Devlet üzerinden yapılabilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023-2025'e ilişkin Kayıt Dışı Ekonomi Planı'nı açıkladı. Kiracı ile ev sahibi arasındaki sözleşmelerde yeni dönem başlıyor. 2024 yılına kadar devreye girecek düzenlemeyle sözleşmeler e-devlet üzerinden yapılabilecek. Peki, neler değişecek? İşte detaylar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! e-Devlet üzerinden yapılabilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023- 2025'e ilişkin Kayıt Dışı Ekonomi Planı'nda hükümetin, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için aldığı yeni karar doğrultusunda 2024 sonuna kadar yapılacak düzenlemeyle kira sözleşmeleri, e-devlet üzerinden yapılacak. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ilgili kurumlarla hukuki ve idari altyapıyı hazırlayacak.

Sözleşmeler elektronik ortamda yapılınca yetki belgesiz emlakçıların faaliyetleri engellenmiş olacak. Sözleşmeler standart hale gelirken vergi kaybına son verilmiş olacak.

Sabah'ın haberine göre; Kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının ardından resmi tutarın dışında kalan bedelin kayıt dışı ödenmesi meselesi gündem olmuştu. Ev sahibi ve kiracı aralarında uzlaşarak kira bedelini belirliyordu.

Türkiye'de 2025 yılına kadar ilk niteliğinde tapuya entegre bir Gayrimenkul Bilgi Değerleme Sistemi kurulacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre merkezle Türkiye taşınmaz değer haritaları oluşturulacak. İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gelir İdaresi, BDDK, SPK ve belediyeler, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenleme yapacak.

Uzaktan çalışmaya yasal düzenleme

Kayıt dışı işçi çalıştıranların kamu ihalelerinden yasaklanması ve yatırım-teşvik uygulamalarından yararlanmasını önlemeye yönelik yasal düzenleme yapılacak. Esnek-uzaktan çalışma modelleri başta olmak üzere yeni çalışma modellerine yönelik yasal düzenleme yapılacak.

İşverenlerin ücret ödemelerini bankalar vasıtasıyla gerçekleştirmesi sağlanacak. İkinci el araç alım satımı, tapu takas veya kitle fonlaması gibi yüksek tutarlı işlemler için özel olarak belirlenecek limitlerdeki transferlerin FAST aracılığıyla gerçekleştirilmesini sağlamak üzere Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi geliştirilerek devreye alınacak.

Otomobil ticaretine teminat

Motorlu araç ticaretinden kaynaklanan vergi kaybının önlenebilmesi için teminat uygulaması hayata geçirilecek. Akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerinin otomatik tanımlanmasını sağlayan Taşıt Tanınma Sistemi kurulacak. Etil alkolün amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla yasal düzenleme yapılarak takip sistemi kurulacak.