Hazır gıdada Kovid-19 riskine dikkat!

Yapılan araştırmalar Kovid virüsünün hazır gıda ürünlerinde ve ambalajlarında günlerce yaşayabileceğini ortaya koydu. Ancak virüsün tüketicilere bulaşma riskinin düşük olduğu vurgulandı.

Hazır gıdada Kovid-19 riskine dikkat!

İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA) yürüttüğü araştırma kapsamında Kovid virüsünü gıdaların yüzeylerine ve ambalajlarına yapay olarak bulaştırdı. Teste sokulan gıdalar, genellikle süpermarket raflarında veya şarküteri tezgahlarında açıkta satılan ve yıkanması zor veya pişirmeden tüketilen gıdalardan seçildi. Virüsün bulaştırılmasından sonraki ilk 24 saatte virüs miktarında önemli bir düşüş oldu ancak biber, ekmeğin dış yüzeyi, jambon ve peynir gibi gıdalarda birkaç gün boyunca virüs tespit edildi.

“Bulaşıcı virüs yüksek doymuş yağ ve yüksek proteinli yiyeceklerde en az 7 gün hayatta kaldı”

FSA yaptığı açıklamada virüsün, dilimlenmiş jambon ve çedar peyniri gibi yüksek doymuş yağ ve yüksek proteinli yiyeceklerde en az 7 gün hayatta kaldığını belirterek zeytin ve elma gibi gıdalarda doğal bulunan biyoaktif kimyasallar nedeniyle virüsün birkaç dakika yaşadığı vurgulandı. Yumurtayla kaplı hamur işi veya çikolata ürünlerinde ise bu etkinin daha az olduğu, bu sebeple virüsün birkaç saat yaşadığı kaydedildi.