Hepimiz her gün içiyoruz… Sıcak çayda büyük risk! Çalışmayla etkileri ortaya kondu

Hemen hemen her gün sabah akşam tükettiğimiz sıcak çayda risk… Yemek borusu kanseri üzerine araştırma yapan bilim insanları, sıcak çayın yemek borusu kanserine etkisini ortaya koydu.

Hepimiz her gün içiyoruz… Sıcak çayda büyük risk! Çalışmayla etkileri ortaya kondu

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu, Doğu Anadolu’da sık rastlanan yemek borusu kanserine üzerine çalışma yaptı.

Çalışmada, 25 yıldır yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ile 720 kadının verileri toplandı ve bu hastalardan yüzde 85'inin çayı çok sıcak içtiği bilgisine ulaşıldı.

Prof. Dr. Atilla Eroğlu, çayın çeşitli faydalarının yanı sıra vücuda bazı zararlarının da olduğunu söyledi.

"BİLİMSEL VERİ OLARAK TESPİT EDİLDİ"

Sıcak çayın sindirim sistemindeki bariyeri yok ettiği ve kansere sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, Çayın 65 derecenin altında içilmesi gerekli. Bardağa koyduktan sonra çayı 3-4 dakika bekletelim. 25 yıl süren bilimsel çalışmamızda, çayın etkileri ve bölgemizde yemek borusu kanserlerinin fazla görülmesini araştırdık, en önemli sebebin sıcak çay tüketimi olduğunu, 85 derecenin üzerinde içilen çayın 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla 8 kat daha yemek borusu kanserini artırdığını bilimsel veri olarak tespit ettik. Lütfen çayı hafif ılıtıp için” dedi.