Hıdırellez'de neler yapılır, dilek nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve duası...

Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Kökeni İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan hıdrellez, Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekilden ibaret olan halk bayramının adıdır. Peki, hıdırellez nedir, neler yapılır?

Hıdırellez'de neler yapılır, dilek nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve duası...

Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılan Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Hıdrellez gecesi ise Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket getireceğine inanılır.
 Hıdırellez'de neler yapılır, dilek nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve duası... - Resim : 1

HIDIRELLEZ NEDİR?

Adım adım yaklaşan Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez 2021 yılında 5 Mayıs Çarşamba akşamı başlayacak, 6 mayıs Perşembe ikindi ezanında bitecek.

Hıdırellez'de neler yapılır, dilek nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve duası... - Resim : 2

HIDIRELLEZ DUASI NASIL YAPILIR?

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

 Hıdırellez'de neler yapılır, dilek nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve duası... - Resim : 3

HIDIRELLEZ DİLEĞİ NASIL DİLENİR?

Hıdrellez gecesi ise Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.

Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir. Bu törene İstanbul ve çevresinde “baht açma”, Denizli ve çevresinde “bahtiyar”,

Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum’da “mani çekme” adı verilir.

Hıdırellez'de neler yapılır, dilek nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve duası... - Resim : 4

HIDIRELLEZ GECESİ GELENEKLERİ 

Hıdrellez gecesi veya üç gün önce sokak kapısının üzerine Mushaf konur. İnsanlar ve hayvanlar bunun altından geçer. Bunun amacı hayvanların sağlıklı olması ve bol süt vermesidir. İnsanlara uğur getirmesidir.

Hıdrellez gecesi bir gül fidanının dibine dilekler adanır, dilekler şekillerle belirlenir. Ev istenirse topraktan, kiremitten ev, bebek istenirse bebek, para istenirse gül dibine gümüş para konur. Dileklerin gerçekleşmesi için Hıdrellez uğuruna içtenlikle inanmak gerekir.

Hıdrellez gecesi iki ekmek mayalanır, kenara konur. Birine varlık diğerine yokluk denir. Sabah niyet tutulan hamur kabarırsa o yılın var yılı eğer kabarmazsa yok yılı olacağına inanılır.
Hıdırellez'de neler yapılır, dilek nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve duası... - Resim : 5

Hıdrellez gecesi her evin kapısına yeşil otlar, özellikle ısırgan otu asılır. Bundan amaç hayvanların bol süt vermesidir. Diğer bir inanmaysa Hıdrellez gecesi ısırgan asılan eve yapılan büyü tutmaz. Yapılan büyü bozulur.

Hıdrellez gecesi dört yol ağzında ateş yakılır, eski hasırlar yakılır, üzerinden en az üç kere atlanır. Hıdrellez gecesi ateşin üstünden atlanınca bir kış boyu insanın üzerine çöken uyuşukluğun ve hareketsizliğin ve atılacağına inanılır. Aynı zamanda inanışa göre atlama anında dertler kederler de dökülürmüş.

Hıdrellez gecesi kapı yanına taş konur. Eğer taşın altı karınca dolarsa o yıl bolluk, bereket olacağına inanılır.

Hıdırellez'de neler yapılır, dilek nasıl dilenir? Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve duası... - Resim : 6