Hollanda Başbakanı Rutte: Gazze'nin sürdürülebilir bir yardım koridoruna ihtiyacı var

Hollanda geçici hükümeti Başbakanı Rutte, Gazze’nin su, gıda ve yakıt gibi temel ihtiyaç maddeleriyle yardımları için sürdürülebilir bir koridora ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Hollanda Başbakanı Rutte: Gazze'nin sürdürülebilir bir yardım koridoruna ihtiyacı var

Hollanda'nın geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, Gazze konusuna değindi.

Rutte, Gazze'ye yönelik İsrail ambargosu ve bölgeye insani yardımların ulaştırılmasındaki güçlükler hakkında konuştu.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR YARDIM KORİDORUNA İHTİYACI VAR"

Gazze'ye insani yardımın başlamasının iyi bir gelişme olduğunu belirten Rutte, şöyle konuştu:

Ancak çok daha fazlasına acilen ihtiyaç var. Gazze'nin gıda, su ve yakıt gibi temel ihtiyaç maddeleri ve yardımlar için sürdürülebilir bir insani yardım koridoruna ihtiyacı var.

Rutte, sosyal medyada hesabından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi ve insani yardımların Gazze'ye girmeye başlamasıyla ilgili açıklamada bulundu.

"DÜŞÜNCELERİM YAKINLARIYLA BİRLİKTE"

Netanyahu ile telefonla görüştüğünü aktaran Rutte, şu paylaşımda bulundu:

Öncelikle kendisinden Gazze'de öldürülen Hollandalı kadın konusunun açıklığa kavuşturulmasına yardımcı olmasını istedim.

Düşüncelerim, onun (Gazze’de öldürülen Hollandalı kadının) yakınlarıyla birlikte.

Rutte, Refah Sınır Kapısı'nın geçici süreyle açılarak insani yardımların Gazze'ye girmeye başlamasından memnuniyet duyduğuna işaret ederek, "Gazze'nin gıda, su ve yakıt gibi temel ihtiyaç maddeleri ve yardımlar için sürdürülebilir bir insani yardım koridoruna ihtiyacı var." değerlendirmesini yaptı.

"MEŞRU MÜDAFAA, ORANTILILIKTAN AYRILAMAZ"

İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu belirten Rutte, şunları kaydetti:

Meşru müdafaa, orantılılıktan ayrılamaz ve insancıl savaş hukukuna uygun olmalıdır. İsrail, sivillerin Hamas'a karşı mücadelenin kurbanı olmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yapmalıdır.

Bölgesel tırmanıştan da her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Tüm bunlar aynı zamanda İsrail'in güç kullanımında itidalli olmasını gerektirmektedir.

"FİLİSTİN HALKINA YARDIM İÇİN ÇOK DAHA FAZLASINA İHTİYAÇ VAR"

Rutte, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de telefon görüşmeleri yaptığına değinerek, her iki cumhurbaşkanıyla da çatışmanın bölgesel olarak tırmanması konusundaki endişelerini paylaştığını aktardı.