Hollywood'a yapay zeka darbesi: 160 bin kişi iş bırakacak

Hollywood'da senaristler, zor şartlar altında çalıştıklarını ve bunun karşılığında daha az ücret aldıklarını belirterek 2 Mayıs 2023'te greve çıkmalarına şimdi oyuncular da dahil oldu. Hollywood yıllar sonra ilk kez durma noktasına geldi.

Hollywood'a yapay zeka darbesi: 160 bin kişi iş bırakacak

63 yıl sonra ilk kez Hollywood'da hem senarisler hem de oyuncular aynı anda grevde. 10 hafta önce greve başlayan yazarlara, oyuncular da dahil oldu.

Beyaz Perde Aktörleri Derneği ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları birliği (SAG-AFTRA), maaş ve yapay zekaya karşı iş güvencesi konusunda yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını duyurdu.

"Sinema ve Televizyon Yapımcıları birliği" ve stüdyolar ile adil bir anlaşmaya varılamadığı vurgulandı.

Hollywood aktörleri iş garantisi ve maaş güvencesi alamadıkları gerekçesiyle greve gittiklerini açıkladı.

160 bin performans sanatçısının iş bırakması Hollywood'da birçok prodüksiyonunun durdurmasına sebep olacak. 1960'lardan beri Hollywood yazarları ve senaristler ilk kez aynı anda grevde.

Hollywood'a yapay zeka darbesi: 160 bin kişi iş bırakacak - Resim : 1

"MAKİNELERLE DEĞİŞTİRİLME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

SAG-AFTRA'nın başkanı Fran Drescher  yapay zeka kullanımının kısıtlanması gerektiğine vurguda bulunarak "Makinelerle değiştirilme tehlikesi ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Fran Drescher "Çok açgözlü bir kuruluşun kurbanıyız. Bunu daha fazla kabul edemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

1960'DAN BERİ İLK KEZ DURMA NOKTASINDA

Aktörlerin de greve gitmesiyle Hollywood'da yapımların 1960'tan beri ilk kez tamamen durma noktasına gelebileceği ifade ediliyor.

Grevin, Hollywood'da dizi ve film gösterimlerinin gecikmesine ve yapımcı şirketleri milyarlarca dolar zarara uğratabileceği belirtiliyor.

Hollywood'a yapay zeka darbesi: 160 bin kişi iş bırakacak - Resim : 2

FİLMLERİNİN REKLAMINI YAPMALARI YASAK

Hollywood oyuncularını temsil eden Beyaz Perde Aktörleri Derneği ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları birliği (SAG-AFTRA) üyelerinin film prömiyerlerine katılması, yer aldıkları yapımlar için röportaj vermesi, ödül törenlerine girmesi, film festivallerine katılması ve sosyal medyada filmlerinin reklamını yapması yasak.

FİLMLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Hollywood'da büyük bir değişime yol açan bu grevin bu yaz çekilecek filmleri nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

Venedik Film Festivali ve Emmy Ödülleri gibi prestijli etkinliklerin grevden etkilenmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Yıllık dizi ve film üretiminde hızlı artışın yaşandığı son yıllarda senaristler, daha zor şartlar altında çalıştıklarını ve bunun karşılığında daha az ücret aldıklarını söylüyor. ABD'de senaristler de 2 Mayıs'ta greve gitmişti.

Senaristler, en son 2007'de greve gitmiş ve çalışanların 100 günlük iş bırakmaları yaklaşık 2 milyar dolar zarara yol açmıştı.

Amerikan Senaristler Birliği (WGA) tarafından 2 Mayıs'ta başlatılan grevin, film gösterimlerinde gecikmeye yol açabileceği belirtilmişti.