Hubble, Uzayın derinliklerinde devasa Einstein halkasını görüntülendi!

Hubble Uzay Teleskobu, "evrende bilinen en büyük Einstein halkalarından birini" görüntüledi.

Hubble, Uzayın derinliklerinde devasa Einstein halkasını görüntülendi!

ScienceNews sitesinin haberinde, Ocak Takımyıldızı'nın ev sahipliği yaptığı GAL-CLUS-022058'e şeklinden ötürü "Molten Halkası" takma adı verildiği, halkanın, birbirlerine 4 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan, muhtemelen etkileşim içindeki 2 galaksinin görüntüsü olduğu belirtildi. NASA'lı araştırmacılarca, ilginç görüntüsü nedeniyle bu Einstein halkasına 'Erimiş Halka' lakabını verildi.

Ön plandaki oval galaksinin çekim kuvveti nedeniyle bu görüntünün oluştuğu belirtildi.

Hubble verilerini inceleyen gök bilimciler, "İlk kez (teorik fizikçi Albert) Einstein'in genel görelilik teorisinde varlığına dair kuram ortaya koyulan bu nesnenin sıra dışı biçimi, çekimsel kırılma süreciyle açıklanabilir. Bu süreçte, çok uzakta parlayan ışık, kaynak ile gözlemci arasındaki nesnenin çekim etkisiyle bükülür." değerlendirmesini yaptı.

Hubble, Uzayın derinliklerinde devasa Einstein halkasını görüntülendi! - Resim : 1

Gökbilimciler, "Burada, arka plandaki galaksiden gelen ışık, önündeki galaksi kümesinin çekim kuvvetiyle kavislenerek bükülmüş." ifadesini kullandı.

NASA'nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScl) ile ortaklaşa geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, 1990'dan bu yana dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapıyor.

Hubble, Uzayın derinliklerinde devasa Einstein halkasını görüntülendi! - Resim : 2

Einstein Halkası nedir?

Gözlemsel astronomide bir Einstein halkası; bir galaksi ya da yıldız gibi bir kaynaktan bir başka galaksi ya da kara delik gibi devasa bir kütleden kaynaklı ışık kaynağının yerçekimsel merceklemesine doğru giden ışığın deformasyonudur. Bu vaka, kaynak, lens ve gözlemcinin bir araya gelmesi ile oluşur. B1938 666 olarak dizayn edilen ilk tam Einstein halkası, Manchester Üniversitesi'ndeki ve NASA'nın Hubble Uzay Teleskopunda görevli gökbilimciler arasındaki işbirliği sonucunda 1998 yılında keşfedilmiştir.

Hubble, Uzayın derinliklerinde devasa Einstein halkasını görüntülendi! - Resim : 3

Hubble Uzay Teleskobu Nedir?

Hubble Uzay Teleskobu, ismini Amerikalı astronom Edwin Hubble'dan alıyor. Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine 24 Nisan 1990'da taşındı.

Uzayla ilgili pek çok bilinmezi aydınlatan yeryüzünün 569 kilometre yukarısındaki Hubble, 800 bin gök cisminde 1 milyon 200 binden fazla gözlemde bulundu.

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasında ortak bir çalışmadır ve Compton Gama Işını Gözlemevi, Chandra X-ışını Gözlemevi ve Spitzer Uzay Teleskobu projelerinden oluşan NASA'nın Büyük Gözlemevleri programının bir parçasıdır.