İBB, Haydarpaşa ve Sirkeci Gar ihalesinin iptali için dava açtı!

Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’na ait depoların kiralanmasına yönelik ihale, İBB tarafından yargıya taşındı.

İBB, Haydarpaşa ve Sirkeci Gar ihalesinin iptali için dava açtı!

TCDD'nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nın atıl depo sahaları bölgesini kiralamak için açtığı ihaleden elenen İBB, bugün hukuk yoluna gitti. İBB avukatları sabah saat 09.30'da Bölge İdare Mahkemesine başvurup ihaleye itiraz edip ve iptalini talep ettiler. Hemen ardından Kartal adliyesine geçen avukatlar ihalede usülsüzlük yapıldığına dair suç duyurusunda bulundular.

İhale sürecinde neler olmuştu?

TCDD, tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ait yaklaşık 29 bin metrekarelik atıl halde bulunan depo alanlarını "ticari faaliyette kullanılmamak üzere" kiralamak amacıyla ihale açtı. 4 Ekim'de açılan ihalede aylık kira bedeli 30 bin lira olarak belirlendi. İhaleye İBB konsorsiyumu dahil 4 şirket katıldı.

Emre Kamçılı, iş bitirme belgesi uygun olmadığı için ihaleden elendi. Anadolu Kültürel Girişimcilik ise teklif sunmayarak ihaleden çekildi. İhalede Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi ve İBB'nin iştirak şirketleri Kültür A.Ş-İSBAK-Metro A.Ş-Medya A.Ş'den oluşan konsorsiyum sona kaldı.

15 günlük bekleme süresi

Hezarfen Danışmanlık depo alanlarını kiralamak için aylık 300 bin TL, İBB konsorsiyumu ise aylık 100 bin TL teklif sundu. Tekliflerin açıklanmasının ardından ihale, 15 gün içinde tarafların pazarlığa çağrılacağı açıklanarak sonlandırıldı. İBB 15 günlük bekleme süresi içinde Hezarfen Danışmanlık Şirketi'nin teklifinin teknik şartnameye uymadığını belirterek şirketin başvurusuna itiraz etti.

Yapılan itirazda, Hezarfen Danışmanlık Şirketi'nin şartnamede yer alan "20 milyon TL'lik dijital ekipmana sahip olması" şartını 'KDV dahil' olarak yerine getirebildiği, ancak bu rakama 'KDV hariç' olarak ulaşılması gerektiği belirtildi.

Pazarlığa sadece Hazerfan davet edildi

Tartışmalı geçen bekleme süreci sonunda ihale komisyonunun tarafları pazarlığa davet etmesi beklenirken, sadece Hazerfen Danışmanlık'ın davet edildiği ve 350 bin liralık kira bedeliyle ihaleyi Hazerfen Danışmanlık'ın kazandığı açıklandı. Ekrem İmamoğlu, İBB'nin pazarlık aşamasına davet edilmediğini ve sonucun faksla iletildiğini söyledi.

Dilekçede ne var?

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde elenme gerekçelerinin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekilerek “Ayrı ayrı iş deneyimi belgesinin aranması komisyonun yorumudur, herhangi bir hukuk kuralına dayanmamaktadır. Aynı anlama gelen bir ifade yazılmış olduğu halde ‘müşterek ve müteselsil’ ibaresinin geçerlilik şartı olarak aranması en temel hukuk kaidelerinden birine, ‘dürüstlük’ kuralına aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

İstanbul'un simgeleri

Türkiye’nin simge yapılarından tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarındaki yaklaşık 29 bin metrekarelik atıl depo sahalarını, kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere 15 yıllığına kiralamak için TCDD, 4 Ekim’de ihale açtı. İhaleye 4 teklif sunulmuş, 2 şirket elenirken sona Okçular Vakfı’nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan İBB eski çalışanı 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder’e ait Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi ve İBB’nin iştirak şirketleri Kültür A.Ş-İSBAK-Metro A.Ş-Medya A.Ş’den oluşan konsorsiyum kalmıştı. TCDD’nin tahmini aylık kira bedelini 30 bin TL olarak belirlediği ihalede Hezarfen Danışmanlık aylık 300 bin TL, İBB konsorsiyumu aylık 100 bin TL teklif sundu. İhale komisyonunun tarafları pazarlığa davet etmesi beklenirken 18 Ekim günü ihalenin gerçekleştirildiği, İBB’nin davet bile edilmeden yazılı olarak elendiğinin bildirildiği öğrenildi. İhaleye tek başına davet edilen Hezarfen Danışmanlık’ın rakamı 350 bin liraya çıkardığı ve ihaleyi aldığı açıklandı.