İBB Meclisi'nden 'cemevi' kararı!

İBB Meclisi cemevlerinin statüsünün ibadethane olarak değiştirilmesi önerisini reddetti.

İBB Meclisi'nden 'cemevi' kararı!

Cemevlerinin ibadethane statüsünde tanınmasına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde CHP ve İYİ Parti’nin Meclis gündemine alınması için ortaklaşa verdiği önergeye, AK Parti Grubu da destek vermişti. Ancak Meclis'te cemevlerinin statüsünün ibadethane olarak değiştirilmesi önerisini reddedildi.

Ne olmuştu ?

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ile CHP Grup Başkanvekili İsmail Doğan Subaşı imzasıyla İBB Meclisi’ne sunulan teklifte, İstanbul’da 93 cemevi bulunduğu, cemevlerinin ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için cami, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı kamu hizmetlerinden mahrum kaldığı ifade edilmişti. Bu durumu anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olup, toplumsal yaşamda ayrımcılığa neden olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2014 ve 2016’da verdiği kararlarla cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğunu tescil ettiğine dikkat çekilip, önergenin gerekçesine yer verilmişti.

Cemevlerinin diğer ibadethanelere verilen hak ve hizmetleri eşit olarak almalarına yönelik ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik önerge, AK Partililerinde de desteğiyle oy birliğiyle gündeme alınıp, Hukuk, Sosyal Hizmetler ve Halkla İlişkiler Komisyonu’na havale edilmişti.