İçişleri Bakanı Soylu'dan canlı yayında önemli açıklamalar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Soylu'dan canlı yayında önemli açıklamalar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Habertürk televizyonu canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Habertürk'te yayınlanan Açık ve Net Özel adlı programa katıldı. Kübra Par modetatörlüğünde gazeteci Merdan Yanardağ, İsmail Saymaz, Veyis Ateş ve Mehmet Akif Ersoy'un sorularını İçişleri Bakanı Soylu yanıtladı.

İşte Soylu'nun açıklamalarından satır başları; 

"Neler oluyorla alakalı kısa bir özet geçmek istiyorum. Olaylar başlayınca şunu söyleyebilirdim; "Hayatının ne olduğu belli olan birisinin iddialarının hepsi saçmalık. Muhattap değiliz" deyip bu meselede kenarda durabilirdim. 1 ve 2. videoda şahsımla alakalı birşey yok. Ben o zaman devreye girdim. 

"Hepimiz eski Türkiye'yi biliyoruz. Bir siyasal tasarım, bir kötü plan bir kirli plan gördüm."

"Neredeyse herkese ipiniz elimde diyor ve bir sessizlik hakim. Neticede terörle mücadele etmişiz, teröre darbe vurmuşuz. Organize suç çetelerine darbe vurmuşuz. FETÖ ile mücadele ediyoruz ve Türkiye bütün bunlarla mücadele ederken birileri Türkiye'nin sahayı temizlemesinden ürkerek veya son kaleyi kaptırmamak için devreye giriyorlar."

"7 Haziran seçimleri gelmeden önce MYK toplantısında Ahmet Davutoğlu'nun "Biz HDP ile Anayasa yapabiliriz" diye bir cümle çıktı ağzından. Seçim geçti hükümet kuramadı AK Parti. 

Bugünkü gibi hatırlıyorum, ilk MKYK toplantısında, Deva Partisinin başkanı Ali Babacan o gün şunu söyledi; "Hiç bu işlere bakmamalıyız, hükümeti ayakta tutmalıyız". Dedim ki "Bizim sorunumuz bu değil, bizim sorunumuz demokrasiyi ayakta tutmak. Bu seçim tamamlanmamıştır, kampanya devam etmektedir" ve kasımda seçim oldu.

Sayın Davutoğlu ve ekibi CHP ile AK Parti iktidarı için mücadele yaptı, koalisyon için. Biz bir kısım arkadaşlarımız bunun doğru olmayacağını, bunun Türkiye'yi başka bir tarafa doğru getireceğini ortaya koyduk."

Peki dert ne? Dert Recep Tayyip Erdoğan. ABD'nin Avrupa üzerinden uyguladığı bir politikayı Türkiye'de hakim kılmak. Biz bunun doğru olmadığını, bunun yanlış olacağını anlattık. Bir ara Davutoğlu, tam anlamıyla dengesi kayboldu, "Hepinizin odalarında neler olduğunu biliyorum, dinletiyorum" dedi. "

"Biz arkadaşlarımızla mücadele başlattık. 3-4 arkadaşımız Sayın Davutoğlu'nun partinin içerisinde, partinin vizyonuna Sayın Cumhurbaşkanımızın vizoyonuna uygun hareket etmediği kanaatini bir vesile ile gördük. Ve bir MKYK öncesi imzalar toplandı, bizim arkadaşlarımızın da dahli var; ve netice itibariyle biz zihninde olan, HDP, kuzey suriye veya Apo meselesinin kendi siyasal anlayışımızdan uzaklaştırmış olduk. Binali Yıldırım genel başkan oldu."

"Bugün bir kuzey suriyede devlet kurulmaya çalışılıyor. Suriye'nin içerisinde ABD'nin üsleri 14'e çıktı. Bir taraftan bütün bunlar gerçekleşirken, Türkiye'ye karşı bir ekonomik saldırılar yaşadık. Türkiye dağılsın, ekonomik olarak küçülsün. Bizim istediğimiz bir anayasası olsun...

"17/25, 6/7 Ekim, 15 Temmuz... Türkiye bir operasyona tabi tutuluyor." 

(Hedef siz değil misiniz? Binali Yıldırım değil, hedef Cumhurbaşkanı mı?) Hedef Türkiye. Basit bir operasyon var. 

(Özne neden sizsiniz?) Özne ben değildim canım.

(Peker tecavüz iddiası) Bu kadar cürümün içerisinde olan bir kişi, tecavüz etmiş bir kıza. Karakola gidiyor, emniyete teşhis ediyor. "Budur" diyor. Dosya orada kapanıyor. (Peker için mi böyle iddianız var?) Belge var, ben bir iddianın sahibi değilim. Tecavüzden dolayı Peker karakola götürülüyor. 

(AK Parti fotoğrafına girdiğinde bunlar bilinmiyor muydu? 2019 yılına kadar AK Parti'nin övdüğü bir isimdi) Genellemek yanlış. AK Parti siyasi hayatı içerisinde siz de ben de çok iyi biliyoruz. 2002'ye kadar, eğer varsa 2002'deki notları çok açık bir şekilde gösterebilirseniz: Türkiye Mafyaya teslim oldu.

Ben AK Parti'de değildim o dönem. AK Parti ilk kez mafyayı bitirdi. 

(Niye özne sizsiniz? Kendinizi yalnız hissediyor musunuz?) Özne seçilmemin sebebi şu. 1) Ben hükümetin bir üyesiyim. 2) AK Parti yöneticiliği de yaptım. 3) Mücadelemize devam ediyoruz.

Türkiye'de 5550 kişi katılıyordu terör örrgütüne, şimdi 12 kişi katılıyor. 

355 organize suç çetesini çökerttik, 393 uyuşturucu çetesi çökerttik. Buna siz yalan derseniz ben her şeyi kabul edeceğim. Okulların önünde çeteler çocuklarımıza uyuşturucu satıyorlardı. Bonzai içen çocuklar zombi gibi duruyorlardı. Bana İstanbul'da bunun 3 örneğini göstersinler. AK Parti iktidarı bir proje koydu, dediler sen görevlisin. Bu topyekün bir başarı. 

Bir de FETÖ ile mücadele ediyoruz. Bizi sert gidiyorlar diye eleştirenler var mı yok mu? Peki DEAŞ ile ilgili mücadelelede.. 

(2018'e kadar AK Parti fotoğrafındaydı. Alaattin Çakıcı özel afla tahliye oldu. Bütün bunların hepsi 2016'dan sonra meydana geldi. AK Parti'nin hiç mi sorumluluğu yok? Sedat Peker 2 olayı üstlendi. Milletvekilini dövdürdüm dedi, ben Doğan grubunu yaptım dedi. İlk olaya denk düşen kişi Metin Külünk ve bunu soran gazetecilere şimdi yeri mi diye cevap veriyor. Bununla ilgili bir işlem yapılmayacak mı?) Suç örgütülerinin liderleri, iktidarı ve siyaseti istismar etmek isteyerler yanaşırlar, meşruiyet alanını oluşturmaya çalışırlar. Amaçları nedir? Sedat Peker'in korumaya mı ihtiyacı var? (Sizin dönemizde yenilenmiş) Amacı ne? Birisinin lehine mi aleyhine mi? Bir şey söylemek istiyorum lehine mi aleyhine mi? Her biri AK Partiyi tam da, sadece AK Parti ile ilişkisi yok ki! Bakın, bütün bunların tamamı organize suç mensuplarının zafiyetlerden istifade ederek meşruiyet sağlamasına yöneliktir. 

16 ocak 2015 DHKPC'nin ilgili kişiye tehdit kurgusu, 26 Ocak 2015 ben koruma istemiyorum diyor. 6 gün sonra istiyorum diyor, 2 ay sonra komisyon toplanıyor ve kendisine koruma veriyorlar. Esas iş bundan sonra. 2015'te veriliyor. Selami Altınok Emniyet Müdürü.

Şu adamı Nurettin Demir, milletimizin bunları bilmesi lazım. Nelerle uğraşıyoruz. Demir Kadıköy eski İlçe Emniyet Müdürü. İrtibatta bulunduğu adam Sedat Peker. Kardeşi, Nurten Demir 92'de DHKPC'den öldürüldü, Nuran Demir DHKPC eylemlerinden iltisaklı. 2015 yılında koruma ihtiyacı olmayan adam kurgu bir tehditle... Nurettin Demir 93-99 DHKPC, 2015'te kardeşinden kalan DHKPC mirasıyla bir kurgu üretir. 

Sonra bu kişi nolmuş? FETÖ'den cezaevinde. Sedat Peker'in cipini kullanır bu.

"Canan Kaftancıoğlu'nun korumasını aldım, 15 gün sonda DHKPC tehdit etti. DHKPC Kaftancıoğlu'nu neden tehdit etti?" 

"Kumarhaneler sebebiyle 2017'de, Bakan olduğuğum dönem içerisinde kurgu tehdidini yenilediler. Bu tehditle beraber bunu sağlayabilecek imkanı oluşturdular. Ben koruması olduğunu 2018'de öğrendim." 

"(Metin Külünk meselesi, milletvekilinin dövülmesi ve doğan grubu) Bu konuyla ilgili bir bilgim yok. Her kriminal olayı biliyor değilim. 

(Milletvekiline 10 bin dolar veriyor iddiası, milletvekili dövülüyor, Erdal Aras, Doğan grubu baskını, Erhan Tuncel ile karşılaşma iddiası. Sizi hedefleyen bir yanı var. Erdoğan'ı dışarıda tutuyor ve size dönüş biletimdi diyor. Söz verildi diyor. Özışık kardeşleri yayınladı. 45 milyon izlendi bu videolar. Bir de kardeşinin adını veren bir isim var. Korkut Eken alınmıyor. Bir dizi isimle karşılaşıyoruz, Erdal Aras'ı tanıyor musunuz? Korkut Eken, Ağar için soruşturma açıldı mı?) 

DYP'de siyaset yaptım. Binlerce insanla diyaloğum oldu. 5 yıl G.O.P. başkanlığı yaptım. Arkamda bir tek kara leke olan birisi olsun, kimsenin yüzüne çıkmayacağım. Beni 1 tane finanse ettiğini söyleyen birisi olsun, kimsenin yüzüne çıkmayacağım. Ailemin geçinmesine 89'de 3 arkadaşım, şirket kurduk o tarihten beri bu ülkeye fatura keserim. Eğir biz şeffaf olmazsak milletin kılıcını sallayamayız.

1. Erdal Aras partimin bir kişisi. Ve netice itibariyle Belediye Başkan adayı. Şunu da ifade edeyim bir kişi birisiyle ilişki kurdu diye bunun tamamını AK Partiye teşbik etmek gibi bir zavallılık var mı? 

Bunların hepsi uydurulmuş hikayeler.

Korkut Eken meselesi. Ben bu tiplerden hoşlanmıyorum. Bunların her birisi benim itiraz ettiğim Eski türkiye diye anlatmaya çalıştığım tam da bu. Burada bize yardım edeceğine...

Bugün Kutlu Adalı için Peker'in alınması için Emniyet'e yazı yazdım.

Benim görevim, önleyiciliktir. Meseleyi gördüğüm an müdahale etmektir. 

En ufak bir şey varsa açık duruyorsa bu bizim namus meselimizdir. Kim yaptıysa bedelini ödemekle mükelleftir. Bana hiçbir meselede talimat vermemiştir. 

Ben talimat verdim. Bizim dönemimizde Hablemitoğlu dışında bir faili mechul cinayet var mı?

170 bin faili mechul olay çözüldü. Biz terörle mücadele ediyoruz, peki 4.5 yıldır içişleri bakanlığı yapıyorum. Böyle bir şey varsa... Boş kağıda imza atmaya hazırım. Terörle mücadelede, işkence, faili mechul cinayetler varsa bu dönem içerisinde boş kağıda imza atarım...

4.5 yıldır işkenceyle ilgili en ufak bir şey önümüze koymadılar. 

(Mehmet Ağar meselesi) 95'te DYP ilçe başkanıydım. Sayın Çiller'in aslında desteklediği başkana karşı kazandım. O zaman Ağar da milletvekiliydi. Bizim sayın Çiller'le Ağar'ın karşı karşıya kaldığı pozisyon başladı. Akşener'e sadece şunu söylerim: Benimle ilgili geçmişimi biliyor, 1 tek mafya, karanlık 1 tek şey söylesin hayatımdan vazgeçerim. Benim birtek gayri kanuni işle ilişkim olduğunu ortaya koysunlar hayatımdan vazgeçerim. Tayyip Erdoğan bu ülke için büyük bir fırsattır, yapmamız gereken tertemiz kalıp onun adımlarına destek olmaktır. Biz Mehmet Ağar'a karşı pozisyon aldık, 99'da o bağımsız aday oldu. Biz bunların hepsine karşı olduk. 99 geçti. 2002'de sayın Çiller ile birlikte genel başkan kim olabilir diye konuştuk. 32 yaşındayım o zaman. Ufuk Söylemez olur dedi, olmaz dedim. Kemal Çelik olur dedi, olmaz dedim. Hasan Basri Aktan olur dedi, olmaz dedim. Böyle 5-6 isim konuşuldu. En sonunda zanneti ki kendim istiyorum zannetti, sen olursun dedi. Dedim ki sayın başbakanım benim şeyim halice düşmedi daha. Ve çocuğum dedim. Sonra dedi ki kim olabilir? İlhan Kesici olabilir dedim. Ve İlhan Kesici aday oldu, Ağar'a karşı pozisyon aldık. 2 kişi salondan çıktık, bir de Nevzat abi vardı. Ben namuslu bir adamım, seçim öncesi Çiller ile karşı karşıya kalmama rağmen Çiller'i terk etmedim. 2007'ye kadar Ağar'a muhalefet ettim. Ben bir bürokratın sivil bir siyasi partide yer almasına karşıyım. Net söylüyorum...

Ağar'ın marinada görev alması doğru mu? Zinhar doğru değil. Ben olsam ayrılırım. 48 saat içerisinde ayrılırım. Bu tip insanlar bir yerde bulunduğu zaman bu meselelerin üzerinden yormak kolaydır.

"Bunun sorumlusu ben değilim. Bu meselenin nasıl olduğunun hukuku izahatini isteyeceğim. Bu dosyanın tam da bu bir operasyon. Sapkının bir sözünü, "benim dönüş biletim" diyorsunuz. Bunu kanıtlayacak bir karine var mı. Hadi Özışığı 30 yıldır tanırım. Bir insanın işsiz kalması kötü bir şey değil. Babam dedi ki danışman olarak yanına al. İyi de iş çıkardı. Sonra internet haberin kurulmasında da yardım ettim. Ben bugün adamı değilim, beni bilen iyi bilir. Yardım ettiğim insanlardan bir şey istemiş değilim. Herkese el uzatıyorum. 13'ünde ilk veya ikinci videosunda Hadi Özışık ile ilgili söz söylediği andan itibaren kimyam alt üst oldu. Onunla böyle bir ilişki kurabildiğini... 6 ay önce beni aramış, ama sonra hatırlattı. BU adam benle youtube programı yapmak istiyor. Zinhar dedim. İşine bak dedim. Sebebi de şu; Sedat Peker Berat Albayrak ve Serhat Albayrak'a yürüyor. 

"Şimdi şunu buradan söyleyeceğim... Ben Hadi Özışık'a telefon açtım. Yaptığın çok yanlış, memleketi de sattın beni de sattın."

(Kırmızı Bülten) Hemen müracaat ettik. Garip birşey yani. Thodex ile ilgili 2.5 saatte çıkardık. Peker ile ilgili müracaat ettik, incelemeye aldılar. FETÖ'cülere de böyle yaptılar...

(Cumhurbaşkanı ile bu konuda görüştünüz mü?) Meselelerin ilk aşamasında genel bir değerlendirme yaptık. Cumhurbaşkanım benim liderimdir. Bizim nasıl bir görev yaptığımızı neyi temsil ettiğini bilen millet bunun nasıl bir operasyon olduğunu ve bu konuda neyin murad edildiğini bilmektedir. Cumhurbaşkanımız da çıkacaklar genel değerlendirmelerini ortaya koyacaklar. 

Peker'le hiçbir yerde yan yana gelmedik. Bir cenazede gördüm yıllar önce, 50-60 adam. Onun dışında hiçbir ortak hadisatım, hiçbir ortak halim söz konusu değildir.

(Peker'in videoları izleniyor, almaya gidildi mi?) Bakın, TC devleti güçlü bir devlettir. Bunu böyle bir klişe cümle olarak söylüyor değilim. Yapacağı bir tek şey var. Özür dileyecek, adalete teslim olacak ve cezasını çekecek. Etrafındani şebeleklerle birlikte hiçbir irtibat kurmayacak. Bu bedeli ödeyecek. Bu yakayı kurtaramayacak.

Annesinin cenazesine gidemediği de yalan. Bir yalan makinasıyla karşı karşıyayız.

(Bu partiye 2011'lı yıllarda geldiniz, çok hızlı yükseldiniz. Gezi'de, 17/25 aralıkta, bakanlarıyla ilgili bir şey olduğu zaman kurumsal duruşu olan bir parti AK Parti. Bu defa sizinle ilgili böyle bir şey göremedik. İstifa ettiğiniz gün canlı yayındaydım. Tweet yağıyordu. Bu süreçte partide bir sessizlik. Soylu yalnız mı bırakılıyor. Bu süreçte yalnız hissettiniz mi? BBC'de benzer bir haber vardı, bir devlet yetkilisi doğruluyor) Bakın, bir cümle söyledim. Sürdürülebirilir dezenfermasyon.. BBC türkçe dezenfermasyon kanalıdır. Hem siyasal hem ekonomik. İngiltere İçişleri Bakanı'nı defalarca aradım. Bu yanlış. Kimin Türkiye'ye operasyon çektiğini biliyoruz. Türklerin eroin kaçakçılığı Almanya'da günün konusu oldu. 1980'lerde. Almanya'nın derin devleti güçlüdür.... Bunun bir operasyon olduğunu biliyorum, bunun sadece ucuz bir eleman tarafından gerçekleştirildiğinin, bunun sistematik bir şekilde olduğunu görüyorum. Organize Suç Örgütleri ile mücadele benim işim. 

(Ayda 10 bin dolar Sedat Peker'in verdiği siyasetçi kim) Savcıya söyleyeceğim. Benim avukatım yıllardan beri kahrımı çeken avukattır. Bu kişi siyasetçi. 

(Silivri iddiası var. Hakan Çalışkan intiharı konusu) Büyük haksızlıklarla karşı karşıya kaldım. Operasyon aynı zamanda içeride yürütülüyor. Ali Tarakçı diye bir adam var. Kimdir Ali Tarakçı? Yerel bir gazeteci. İlişkileri derin bir gazeteci... 

(Savcılar sizi soruşturamaz, velev ki savcı soruştursa bile size bağlı kollukla soruşturacak. İstifa etmeyi düşündünüz mü?) Ben Türkiye'de en çok istifa edilmesi istenen adamım. En çok gensoru verilen adamım. Bakın arkadaşlar. Bir deli kuyuya taş atmış.. Yarın bu deli çıkar derse ki ben sadece onu değil, şunu da şunu da dedikten sonra ne yapacaksınız? CHP ben böyle bir adım atınca bu yetmez diyor. Mehmet Ağar neden istifa etti? Bugün ne var? Ben savcılığa başvurdum mu? 2 ayrı madde var, iddiaların araştırılmasını istiyorum. Tek ben miyim? Arkadaşlar iddialarda ben tek değilsem, bir sürü insan var. Hadi Özışık var, Süleyman Özışık var. Ondan onu yapmış... Hepsini çağıracaklar, hepsini soruşturacaklar. Ben de gideceğim, ben de anlatacağım. İftiralara karşı.. Artı ikinci bir şey var. Bir soru daha var. Size bağlı kolluk. Adliyeye geçtikten sonra bana bağlı bir kolluk olmuyor. Adli kolluk oluyor. İddia ne?  

TBMM orada, sonuna kadar açığım.

(İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?) Düşünmüyorum.

Mehmet Ağar'ın dayısı, onun yerine beni il başkanı olarak atadı. 5.5-6 ay il başkanlığımı silahlı adamlar bastı. 3 ay belimde silah arkadaşlarımla beraber... Sosyeteden gelmiş bir adam değilim. Kimseye de sırtımı dayamadım. Orada 3 ay boyunca tansu hanım dedi ki burayı bırakma. Silahlı çatışmalar oldu. Mehmet Ağar'ın dayısının adamları...

(Binali Yıldırım'ın oğlunun adı geçiyor. Venezuela uyuşturucu) Yapmayın, rica ediyorum. Bir iddia ortaya koyuyorsunuz. Milyonlarca insan çocuk pornosu da izliyor. Sapık işler de izliyorlar. Biz aklı başında insanlarız. 

Dünyanın en iğrenç yalanlarını ortaya koyup, bunu siyasetin ağır malzemesi haline getirip bir tarafına koymak ve bu videoları izletmek operasyondur.

Öyle işler var ki dünyada hepimizin iğrendiği, netice itibariyle insanların zafiyetleriyle ortaya koyduğu işler de var. Adamın birisinin yalanları üzerinden bir devleti bir noktaya getirebilmenin doğru olmadığını düşünüyorum. 

(Kolombiya meselesi) 10 Haziran'da tweet atıldı. Kolombiya'dan Mersin limanına gitmekte olan uyuşturucu yakalandı. Biz ne yapmışız? Pandemi var, böyle bir şey var. Bakanlıklar irtibat kurduk. Adamlara 25'ine ulaşabildik. Dedik ki bu nedir? Video konferansta dediler ki bu balkan grubunun işidir. Balkan grubunun işi dediği anda itibaren, bir şey söyleyeyim.. Bunu niye soruyorlar? Bir soruşturma yürütüyoruz. 3 yıldır takip ettiğimiz operasyonda 1.5 ton yakalanıyor. Şimdi burada nereey geleceği kime geleceği, soruşturmalar... O tarihten itibaren yürüyor. Bu bizim kendi aramamız sonucu gittiğimiz bir istikamet var. 

Panama da... Tweeti atıyor, nereye gidecek önce yük? İtalya'ya gidecek. Bu yükle alakalı, gemi gitmiyor. Konteyner iniyor 3 gün bekliyor. Ama dünyanın neresinde görülmüş ki biraz önce söylediğim gibi...