İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan gündeme ilişkin önemli açıklamalar! İmamoğlu’na verilen ceza: YSK’yı eleştirebilirsin ama hakaret edemezsin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezayı değerlendiren Bakan Soylu, “Seçim kurulu bu kararı vermiş ve siz onlara ahmak diyorsunuz. Siz yargının önemli kurumlarını eleştirebilirsiniz ama hakaret edemezsiniz” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan gündeme ilişkin önemli açıklamalar! İmamoğlu’na verilen ceza: YSK’yı eleştirebilirsin ama hakaret edemezsin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk ekranlarında Göksu Öngören Özgür'ün moderatörlüğünde yayınlanan Ne Oluyor Programı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Katar’da görev yapan Türk polislerine ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bizim Türkiye'deki maçlarda da görev olan arkadaşlarımızdan Katar'a gönderdik. Burada çok başarılı bir görev yaptılar. Zor maçlardan alınlarının akıyla çıktılar. Birçok ülkenin polisiyle bu görevi yapmak kolay değildi” dedi.

“İmamoğlu, seçildikten sonra Avrupa’ya Türkiye’yi şikayete gitti”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezayı değerlendiren Bakan Süleyman Soylu, “Davayla ilgili şunu söylemeliyim, İmamoğlu seçildikten sonra Avrupa'ya Türkiye'yi şikâyete gitti. Ben de Türkiye'nin Avrupa'da şikâyet edilmesinin doğru olmadığını söyledim. Ben şunu diyorum hangi siyasi parti olursa olsun dünyaya gittiği zaman Türkiye'yi şikâyet etmemeli. Bu meseleleri kendi içimizde halletmeliyiz. Türkiye'yi Avrupa'da demokrasi ile hukuk ile şikayet ederek suçlayıcı bir dil kullanılıyor. Ben de konuşmamın birinde, 'Türkiye'yi Avrupa'ya şikâyet eden ahmak.' dedim. Bunun ardından bana kendisi daha sonra cevap veriyor. Benim sözüm kafasında kalmış olmalı ki daha sonra, 'Asıl seçimi iptal edenler ahmaktır.' dedi. Ben İçişleri Bakanı'yım seçimi ben iptal etmedim ki. 91 seçimlerinden seçim kurulu üyesiydim. Seçim kurullarının işleyişini bilirim. Bir hukukçu değilim ama onlar kadar bilirim çünkü siyasetçiyim. Seçim iptal etme şikayetle Yüksek Seçim kurulu tarafından yapılır” dedi.

“YSK'yı eleştir ama hakaret edemezsiniz, bu direkt hukukun konusudur” diyen Bakan Soylu, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Dava açıldı, buraya kadar hiçbir problem yok. Bunlar baktılar ki davayla ilgili bir problem çıkabilir. Ondan sonra döndüler biz bu sözü Süleyman Soylu'ya söyledik dediler. Bu tamamen bir hukuk cambazlığıdır. Madem ben hakaret ettim, benimle ilgili dava açarsın. 13 Mayıs 2022 bana hakaret davası açıyor. Neden? Yargılamanın gidişatını gördüğü andan itibaren biz bunu aslında Süleyman Soylu'ya söylemiştik diye. Ben o davanın tarafı değilim. Pozitif hukuk açısından karar doğru. Onlar başlarına gelen her şeyi benden biliyorlar. Burada şunu söylemek gerekir, böyle bir mahkeme görülüyor. Hukukun da kanunun da kendine ait cezası var. Bu ceza bir kamu görevlisini 2 yıldan fazla ceza alması münasebetiyle buna ait siyastten yasaklanma getirileceği belli. Mahkeme bir karar vermiş, mahkemenin kararlarına bizim de itirazımız oluyor. Karar siyasetten yanlış demek hukuk devletinde olmaz”

"Hukuk açısından doğru bir karar"

"İptal için bir müracaatçı bile değildim. Ben daha sonra bana hakaretten bir dava açtım kendisine. olay 4 Kasım 2019'da meydana geliyor ama karşı taraf bana hakaret davasını 13 mayıs 2022'de açıyorlar. Onlar benimle ilgili olsa da olmasa da tüm her şeyin benimle ilgili olduğunu söylüyorlar. Böyle bir mitleri var. Yargı için bu karar pozitif hukuk açısından doğru bir karar"

"İçişleri, görevden alma hakkına sahiptir"

Bizim Anayasamızda, İçişleri Bakanına yetki veriyor. Eğer bir kişi görev suçu dolayısıyla kovuşturmaya tabii tutuluyorsa, İçişleri, görevden alma hakkına sahiptir. Kanunun bunu ikiye ayırmış; bir terör, iki görevden kaynaklanan sebep. Örneğin ihaleye fesat karıştırma gibi bir soruşturma ve kovuşturman çerçevesinde burada İçişleri Bakanı yetkili oluyor. Tüm bunların tamamın kamu hakkını korumak için verilmiş yetkidir. ikinci olarak eğer bir teröre karışma durumu varsa mahkeme soruşturmayı açtığı andan itibaren Bakanlık, kayyum atama yetkisine sahiptir.