İçişleri Bakanlığından flaş uyarı: e-Devletinizi kontrol edin

76 ilde cep telefonu kaçakçılığına yönelik operasyonda 86 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Öte yandan İçişleri Bakanlığı kaçak telefonlar için uyarıda bulundu. Bakanlık vatandaşlardan e-Devlet'e girmeleri istedi. İşte ayrıntılar...

İçişleri Bakanlığından flaş uyarı: e-Devletinizi kontrol edin

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile ortak yürüttüğü çalışmalar sonucunda, yurt dışından temin edilen cep telefonlarının yasa dışı yollarla Türkiye'ye getirildiği tespit edildi. Kuryeler vasıtasıyla iş yerlerine dağıtılan telefonların, Türkiye'de kayıtlı eski model cep telefonlarının 'IMEI' bilgileri kopyalanarak kullanıma hazır hale getirildiği ve daha sonra piyasaya sürüldüğü belirlendi. Öte yandan Bakanlık, resmi bir duyuru ile vatandaşlardan e-Devlet hesaplarını kontrol etmesini istedi. Açıklamada bakanlık, kaçakçıların yurt dışından yasa dışı yollarla ülkeye cep telefonları soktuğunu belirtti. Devamında ise, bu cep telefonlarının, eski model cep telefonlarının IMEI bilgileri klonlanarak aktif edildiği aktarıldı.

Telefon kaçakçılığı için 76 ilde operasyon 

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığının (BTK) ortak operasyonlar düzenlediğini duyurdu. Operasyonların, yurt dışından yasa dışı yollarla ülkemize getirilen cep telefonları ile haksız gelir sağlayanlara yönelik olduğu açıklandı.

Bakanlık, telefon kaçakçılığı ile mücadelesine devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’nın resmî web sitesindeki duyuruya göre, Cumhuriyet Başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda sabah saatlerinde 76 ildeki 341 adrese eş zamanlı operasyon gerçekleşti.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklaması şu şekilde:

“Yurt dışından temin ettikleri cep telefonlarını yasa dışı yollar ile ülkemize getirerek haksız kazanç elde eden, devletimizi vergi kaybına uğratan ve vatandaşlarımızın mağdur olmasına neden olan kaçakçılık suçunu işledikleri belirlenen şahıs ve suç grupları ile kaçak cep telefonlarını piyasaya süren iş yerlerine yönelik olarak ülke genelinde eş zamanlı olarak SİNYAL kod isimli operasyon gerçekleştirildi.

Söz konusu şahısların ‘zula’ diye tabir edilen gizli bölmeler içerisinde gümrüğe beyan etmeden ülkemize soktukları kaçak cep telefonlarını gizli depolarda topladıkları ardından bu telefonları kuryeler vasıtasıyla kaçak cep telefonu satan iş yerlerine dağıttıkları anlaşılmıştır.

Bu kaçak cep telefonlarına ülkemizde kayıtlı eski model cep telefonlarının IMEI bilgilerini KLONLAYARAK kullanıma hazır hale getirerek piyasaya sürdükleri tespit edildi.

Bu kapsamda kaçak yollarla getirilerek satılan cep telefonları ilerleyen tarihlerde vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Mağduriyet yaşanmaması adına vatandaşlarımızın e-Devlet hesaplarını kontrol ederek bilgileri dışında cep telefonu kaydına rastlamaları halinde durumu yetkililere bildirmesi önem arz etmektedir.“

Telefon kaçakçılığı ile mücadele kapsamındaki operasyonlarda, 36 ilde toplam 70 şüpheli gözaltına alınacak. 54 ilde 387 şüphelinin ise ikmalen ifadelerine başvurulacak. Bakanlık, aramaların devam ettiğini de belirterek açıklamasını noktaladı.