İhtimal

Düşünsenize, hayatımızda ihtimaller olmasaydı ne yapardık?

Âşık olma ihtimali, para kazanma ihtimali, hastalıktan kurtulma ihtimali, yeniden başarabilme ihtimali, mağlubiyeti galibiyete çevirebilme ihtimali, bir işi kaybettikten sonra yenisini bulma ihtimali…

Uçurumdan düşerken bile bir dal parçasına tutunabilme ihtimali…

Bizi hayata bağlayan gerçekler aslında gerçekleşmesi çok düşük olanlar da dâhil birçok olasılık değil mi?

Her biri bizim nefes almamız için bir neden işte. Bir sonraki nefesin garantisi bile yokken, yarın güzel şeyler olabilme olasılığı hepimizi hayata bağlıyor.

İhtimaller olduğu sürece -ki hep vardır- yaşamak için de daha çok neden vardır.

Amerikalı yazar Adam Fawer şöyle diyor: “İşte hayatın en güzel tarafı da buydu; her şey olabilirdi, her ne kadar olasılıksız olursa olsun olabilirdi, olasılık dışı olan bir olay mutlaka olurdu.”

Ne kadar zor olsa da ne kadar imkânsız olsa da hep bir ihtimal vardır. Ve insan, her gün yeni ihtimallere uyanır.

Yeni bir yıla da hep bu ihtimaller yığınıyla girmiyor muyuz zaten? Bir önceki yıldan ertelediğimiz ya da gerçekleşmeyen dilekler, ihtimaller, gelen yılın bagajına yükleyip yola devam ediyoruz. Gerçekleşsin ya da gerçekleşmesin.

Fakat biliyoruz ki her zaman bir ihtimal daha vardır.

Üstelik çoğu zaman ihtimaller, gerçekleşenlerden bile daha güzeldir. En azından umut verir. Çoğu gerçekleşen ihtimaller gelip geçer. Fakat olma olasılığı olan hep mutluluk kaynağıdır.

2023. Koskoca bir yıl. Yeni ihtimaller. Güzel ihtimaller. Düşük ihtimaller. Yüksek ihtimaller. Ve yaşama sevincimiz sayısız ihtimal.

İhtimal o ya… Bir de bakmışız ki yeni yılda her şey çok güzel olmuş.

İyi seneler.