İkinci el araç satışında 'extra' numarası! Kuralı uygulamayan ilan sahiplerine dev cezalar gelebilir

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre artık ikinci el araç satış fiyatının sıfır araç fiyatının üzerinde olamayacağı bildirildi. Araç sahipleri ise kuralı delmek için yeni yollar arıyor. İkinci el araç satış platformlarının açıklama kısmına 'ekstra ücret vardır' notu düşülüyor.

İkinci el araç satışında 'extra' numarası! Kuralı uygulamayan ilan sahiplerine dev cezalar gelebilir

Ticaret Bakanlığı önceki günlerde ikinci el araç satışına ilişkin yeni bir düzenleme duyurdu. Sıfır oto ile ikinci el fiyatları astronomik bir şekilde açılınca ilk önce araç satışında ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ kuralı getirildi. Buna rağmen fiyatlardaki hareketlilik devam edince ikinci bir önlem alındı. Buna göre, ikinci el araç satış fiyatı, sıfır araç satış fiyatının üzerinde olamayacaktı. Bu durum 1 Ocak 2024’e kadar yasaklandı ve yönetmelik de 15 Temmuz’da yürürlüğe girdi.

'EKSTRA' UYANIKLIĞINA CEZA GELEBİLİR

Online satış platformlarındaki bazı satıcılar ikinci el araçlarını sıfır araçtan pahalıya satabilmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Ceza yememek için aracını sıfır araç fiyatından düşük listeleyen satıcılar ilanın açıklama kısmında ise ekstra ücretler sıralıyor. Bu durumda ikinci el aracın satış fiyatı türlü gerekçeler gösterilerek sıfır araç fiyatını sollamış oluyor. İkinci el araç sitelerinde bunun örneklerine de sıkça rastlanıyor.

İkinci el araç satışında 'extra' numarası! Kuralı uygulamayan ilan sahiplerine dev cezalar gelebilir - Resim : 1

TİCARET BAKANLIĞI FIRSATÇILARA CEZA YAĞDIRDI

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 2023 yılının ilk 6 ayında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen 369 firmaya toplam 152 milyon 820 bin 477.5 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2023 yılı ilk 6 ayda Ticaret İl Müdürlüklerince 81 ilde haksız fiyat denetimleri kapsamında market denetimi başta olmak üzere toplam 6 bin 673 firma ve 31 bin 129 ürüne ilişkin denetim gerçekleştirildi. Buna ek olarak; son dönemde otomotiv sektörüne ilişkin artan şikayetler kapsamında, 9 Haziran’dan itibaren İl Müdürlüklerince 648 yetkili bayide denetim yapıldı. Sıfır kilometre araçlarda stokçuluk yaptığı tespit edilen 13 otomotiv bayisine 15 aykırılıktan 2023 yılı ceza üst sınırından olmak üzere toplamda 66 milyon 879 bin TL idari para cezası verildi.