İkinci el araçlara Ticaret Bakanlığı ayarı! Fahiş fiyat ve stokçuluğun önüne böyle geçecekler. Araç sahibi olmak isteyenler bunlara dikkat

Ticaret Bakanlığı tüketicinin mağduriyetine sebebiyet veren ikinci el araçlardaki fiyat dengesizliğini engellemek adına bazı tedbirler aldı. Vtandaşın fahiş fiyat artışından korunmasını amaçlayan bu önlemler tek tek açıklandı.

İkinci el araçlara Ticaret Bakanlığı ayarı! Fahiş fiyat ve stokçuluğun önüne böyle geçecekler. Araç sahibi olmak isteyenler bunlara dikkat

Otomotiv sektöründe son dönemlerde arz talep dengesini bozacak şekilde oluşan stokçuluk ve haksız uygulamaların ve bunlarla bağlantılı fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek, sektörde rekabetçi, adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis ederek, motorlu kara taşıtı alım satımında etkinliği sağlamak için otomotiv sektöründe gerçekleşen stokçuluk eylemleri ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında, tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaları ortadan kaldırmak adına ilave tedbirlerin uygulamaya alınmasına karar verilmiştir.

FİYATLARI SIFIR ARAÇTAN YÜKSEK OLAMAYACAK

Bu kapsamda ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte değişikliğe gidilerek, ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirilmiştir.
Bu düzenleme 15.7.2023 tarihinde yürürlüğe girecek olup, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel gerekse ticari ilanlarını kapsayacaktır.

TÜM GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLER ETKİLENECEK

Bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişiler, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek ilanlar hakkında "ilan platformları" tarafından uyarılacaktır.

Bu uyarıya rağmen söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanlar ile ilan verene ilişkin bilgiler, ilan platformu tarafından Ticaret Bakanlığı'na iletilecektir. Bu düzenlemeye aykırı her bir ilan, Bakanlık tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve bu ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanabilecek.

0 ATMA UYANIKLIĞINI YAPANLAR DİKKAT

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el araçların fiyatının, sıfır liste fiyatından yüksek belirlenmesinin önüne geçmek amacıyla hazırladığı yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlandıktan sonra ikinci el otomobil satıcıları tepki çeken bir yola başvurdu. Ticaret Bakanlığı’nın ceza uygulamasından kurtulmak için satış sitelerinde ilanları bulunan araç satıcıları ilanlardan üç sıfır atmaya başladılar. Bu durum Ticaret Bakanlığı’na intikal edince, Bakanlık konuya ilişkin yaptığı açıklamada söz konusu aldatmayla sahte fiyat gösterenlere de aynı cezaların uygulanacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hem tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı hem de gerçeklik taşımayan bu nitelikteki ilanlar da söz konusu ilan kısıtlaması kapsamında değerlendirilecek ve bu ilanları verenler hakkında Bakanlığımızca idari para cezası uygulanabilecektir" denildi.

ALTI AY, 6 BİN KİLOMETRE ARAÇ SATIŞINA NOTER ENGELİ

Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde, altı ay süreyle (1.1.2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen "6 ay-6 bin kilometre" pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirilmesidir.

Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin "6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine" aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenecek.

BİR YIL İÇİNDE ÜÇTEN FAZLA YAPILAN ARAÇ SATIŞLARI DENETLENECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ışığında, gerçek ve tüzel kişilerin ikinci el motorlu kara taşıtı satış kayıtla mercek altına alınarak 2023 yılı içinde yetki belgesi olmadan, üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcılar tespit edilerek bu satıcılardan söz konusu satışlara ilişkin savunmaları talep edilmektedir. Bakanlıkça savunmaları dikkate alınarak bu kişiler hakkında önümüzdeki günlerde idari para cezalar uygulanabilecek.