İlişkinizde sağlıklı bir cinsellik yaşamak hiç de zor değil! İşte o 5 püf nokta

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre cinsel sağlık, “cinsellikle ilgili olarak fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal bir iyilik halidir. (WHO, 2006) İnsan tabiatının bir parçası olan cinsellik hakkında sağlıklı olabilmeyi ne kadar düşündünüz? Partnerinizle sağlıklı bir cinsel diyalog kurmanız ilişkiniz ve fiziksel sağlığınız açısından büyük önem taşır. Cinsel terapist Tyomi Morgan, sağlıklı bir cinsellik için bu 5 önemli püf noktayı sizin için paylaştı.

İlişkinizde sağlıklı bir cinsellik yaşamak hiç de zor değil! İşte o 5 püf nokta

Sağlıklı bir cinsellik çoğu zaman sağlıklı bir ilişkinin büyük unsurlarından biridir. Peki bunun hakkında ne kadar düşündünüz? Cinsel terapist Tyomi Morgan, sağlıklı bir cinsel hayatın püf noktalarını hem bekarlar hem de evliler için açıkladı. 

1. Cinsellik hakkındaki görüşlerinizi tanımlayın.

Hayattaki fikirlerimiz, medya, liderlerin öğretileri, kişisel deneyimler veya başkalarının hikayeleri aracılığıyla yaşama bakış açımız büyük ölçüde etkilenir. Gördüklerimize, duyduklarımıza ve deneyimlediklerimize dayanarak cinsellik hakkında pek çok farklı fikir ediniriz, ancak cinsel arzularımız için gerçekten neyin sağlıklı olduğunu belirlemek için nadiren zaman ayırırız. Cinsellik size göre ne ifade ediyor, öncelikle bunu tanımlayın.

Cinsel olarak sizi gerçekten neyin cezbettiğini bulmak için kendinize zaman ayırın. Bunu yapmak sorun değil. Sizi neyin heyecanlandırdığını belirlemek için asla zaman ayırmazsanız, partnerinizle sağlıklı bir iletişim kurmayı beklemeyin.

2. Arzularınızı keşfedin.

Ne ile ilgilenirsin? Gerçekten biliyor musun? Vücudunuzun daha fazlasını istemesini sağlayan şey nedir? Cinselliği tanımladıktan ve bedeninizi doğal olarak keşfettikten sonra arzularınız değişebilir veya yüzeye çıkmaya başlayabilir. Başkalarının bulamadığı bazı şeyleri seksi bulmaya başlamanız sorun değil. Kendinize veya bir başkasına zarar vermedikleri sürece, hissettiklerinizi hissetmeniz sağlıksız değildir.

Baştan sona sevgilinizle ne yapmak istediğinize odaklanın. Evet, hayal gücünüzü kullanmalısınız, cinsellik gerçekten zihinde başlar. İsterseniz bunları yazabilirsiniz de. Yazdıklarınız roman değerinde olmak zorunda değil. İster vücut bölümleri için ister klinik terimler için örtmece kullanarak, kendinizi rahat hissettiğiniz cinsel dilde anladığınızı ve konuştuğunuzu netleştirebilirsiniz.

3. Kendinizi seksi hissedin

Seksi olmak, belirli bir vücut tipine veya yatakta harika becerilere sahip olmaktan daha fazlasıdır. Her şey kim olduğunuzdan emin olmakla ve özgün olmaktan korkmamakla ilgili. Seni seksi yapan ne? Kişiliğinizle ilgili olarak seksi nasıl tanımlarsınız? Kendinize güvenmek, aynı zamanda cinselliğinizle de rahat olmak demektir. Siz kendinizi seksi hissettiğinizden emin olduğunuzda bu cinsel yakınlaşmanıza adeta sihirli bir dokunuş yapıyor olacak.

Hangi kokular sizi baştan çıkarıcı hissettirir? Hangi şarkılar size karşı konulmaz olduğunuzu hissettiriyor? Seksin sizin için ne anlama geldiğini tanımlayın, bedeninize ve ruhunuza iyi bakın ve kim olduğunuza sahip çıkın.

4. Aceleci davranmayın

Eğer sağlıklı bir cinsellik yaşayacağınız biri  henüz yoksa, bunu yaşamak için aceleci davranmayın. Yeterince güven hissedilmeyen "yüzeysel" diye tabir ettiğimiz çoğu ilişki, kişilerde cinsel travmalar yaratabilir ve sonuçları büyük olabilir. Sağlıklı bir cinsellik inşa etmenin en önemli yolu, partner seçiminden emin olmaktır. Seksüel dürtülerin yanı sıra güvenmek sağlıklı bir cinselliğin en önemli anahtarıdır.

5. İlişkiniz için cinsellik bir hedef değil, mutlu bir durak olmalı

Sağlıklı ilişkilerde cinsellik en büyük hedef değil, önemli mutlu duraklardan biri olmalı. Elbette cinselliğin beklenildiği gibi olmadığı ya da ateşini kaybettiği ilişkiler büyük oranda darbe görebilir. Bu yüzden cinsellik sağlıklı bir ilişki için önemli bir faktördür. Ama ilişki yalnızca cinsellikten ibaret değildir. O, belki tartışmaların tatlıya bağlandığı veya sevginin perçinlendiği mutlu bir duraktır. Cinsel ilişki konusunda obsesif olunan ilişkiler, sağlıklı bir cinsellikten çok uzaktır.