Koronavirüs nedeniyle karşılaşmalar erteleniyor!

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen ardından tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs vakası, spor müsabakalarına da darbe vurmaya devam ediyor.

Koronavirüs nedeniyle karşılaşmalar erteleniyor!

Geçtiğimiz yıl virüsün Avrupa'ya yayılım hızının artmasıyla birlikte neredeyse tüm dünyada spor müsabakaları ya varolan puan tablosu kıstas alınarak sezona son verildi ya da Türkiye'de ki gibi liglere ara verildi ve ilerleyen süreçlerde devam edildi.

Virüse karşı bilim dünyasının geliştirdiği aşılar ile hem ölümler hem de vakalar ciddi ölçüde düşüşe geçti. Bu düşüş birçok ülkede kademeli açılma ve normalleşme sürecini de getirdi. Elbette bundan spor dünyasıda nemalandı. 2021-2022 sezona girerken tüm ülkelerde stadyumlara taraftarların aşı kartları veya PCR testleri ile girişlerine izin verildi. Müsabakalar, saha içerisinde oyuncuların normal, saha kenarında ise sporcuların maskeli olması kararı ile devam ediliyor.

Omicron varyantı ile spor dünyası zora girdi

Geçtiğimiz haftalarda ilk olarak görülen yeni varyant Omicron ile spor kamuoyu yeniden tedirgin duruma geldi.

Almanya ligi Bundesliga'da sezon başında taraftarlarının önüne çıkabilen takımlar, vakaların artmasıyla birlikte önlemler yeniden sıkılaştı.

Bavyera eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük kulüpleri arasında yer alan Bayern Münih, stadyumunu yüzde 25 ile kısıtladı. Eyaletin bir diğer takımı Augsburg da karara uyan takım oldu.

Saksonya da ise önlemler daha sıkı alındı. Leipzig, maçlarını yıl sonuna kadar seyircisiz oynama kararı aldı.

İngiltere'de durum daha ciddi

Yıl boyunca futbol sahalarında yalnızca 62 vakaya rastlanılan İngiltere Premier Lig'de, bu hafta yapılan testlerin ardından toplam vaka sayısı 42 olarak açıklandı.

Premier Lig devi Manchester United, tarih vermeden tesislerini kapatma kararı alırken, son olarak da Chelsea'nin yıldız oyuncusu Romelu Lukaku koronavirüse yakalandı.

İngiltere için büyük önem taşıyan "Boxing Day" haftası da tehlikeye girdi.

Geçtiğimiz hafta ertelenen karşılaşmalara bu hafta oynanması gereken müsabakalar da eklendi ve toplamda 9 maç ileri bir tarihe ertelendi.

NBA'de 7 kişi eksik oynadılar

Amerikan Basketbol Ligi (NBA)'de de işler hiç de iyi gitmiyor.
Dünyanın en çok izlenen organizasyonlarından olan NBA'de dün gece Brooklyn Nets, James Harden ve LaMarcus Aldridge'in de yer aldığı 7 oyuncusundan eksik bir şekilde parkeye çıktı.

NBA'deki tek Kanada kulübü Toronto Raptors ise tribünlerinin yüzde 50'sini kullanabilecek. Amerika'nın veya Kanada'nın getireceği seyahat kısıtlamalarına göre geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ABD'nin Tampa kentinde oynama opsiyonu bulunuyor.

Doğu Konferansı'nın lider Chicago Bulls'un ise 2 karşılaşması ertelendi. 

NFL'de aşı zorunluluğu

Amerikan Futbolu Ligi'nde (NFL) son bir haftada yapılan yeni tip koronavirüs testlerinde 36 oyuncu ve bir kulüp personelinin sonucunun pozitif çıktığı duyuruldu.

Lig yönetimi, vaka sayılarındaki artış nedeniyle daha önce aşı olan 1 ve 2. kademedeki tüm personelin, 27 Aralık'a kadar takviye dozu yaptırmasını zorunlu hale getirdi.

Afrika Kupası'nda sıkı tedbirler

Avrupa takımlarının en çok şikayet ettiği ancak Afrikalı genç ve yetenekli oyuncular için kendilerini gösterme fırsatı olarak gördüğü Afrika Uluslar Kupası'nda da sıkı tedbirler alındı.

Hem oyuncuların hem de taraftarların müsabakalara gelmeden önce aşı yaptırmaları zorunlu hale getirildi.

Pekin Olimpiyatları'nda gerginlik

Geçtiğimiz yaz Tokyo'da düzenlenen hem Yaz hem de Paralimpik Olimpiyatları'nda tarihi anlar görüntülenmişti. Olimpiyat, ilk kez seyircisiz olarak oynanmış ve sporculara aşı zorunluluğu getirilmişti.

Pekin'de düzenlenecek Kış Olimpiyatları'nda ise gerginlik yeniden gündem oldu. Hem ülkelerin Çin'i "insan haklarına uymama" gerekçesini göstererek boykot etmesi hem de Çin'de yeniden vakaların görülmesi Olimpiyatlar için gerginlik yaratmaya başladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ise alınan önlemleri yakından takip ettiklerini, organizasyonlarda görevli ve sporcuların virüse yakalanmaması için her türlü tedbirleri ve denetimleri yapacaklarını duyurdu.