İnanılmaz analiz gerçekleri ortaya çıkardı! Facebook böyle izliyor

Yeni bir araştırmada elde edilen analize göre Facebook uygulamasının, konum erişimini iptal etseniz bile yerinizi tespit etmek için ivmeölçeri kullandığı belirlendi. Bunun sebebi ise akıllı telefonda yer alan ivmeölçer sensörü olarak açıklandı.

İnanılmaz analiz gerçekleri ortaya çıkardı! Facebook böyle izliyor

Akıllı telefon kullanan herkes bir şekilde takip edildiğinin farkında. Herhangi bir ortamda bir üründen bahsedip, akabinde sosyal medyaya girdikten sonra karşınıza onunla alakalı reklamlar çıktığına şahit olmuşsunuzdur. Mobil uygulamalar telefonunuz vasıtasıyla topladığı ‘kişisel veriler’ sayesinde, sizi tanımlayıp internet deneyiminizi özelleştiriyorlar.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın iPhone kullanıcılarını takip etmek için kullandığı yöntem ortaya çıktı. Güvenlik araştırmacısı Tommy Mysk’a göre, uygulamaların konum erişimini iptal etseniz bile yerinizin tespit edilmesini engelleyemiyorsunuz. Bunun sebebi ise: akıllı telefonda yer alan ivmeölçer sensörü.,

İnanılmaz analiz gerçekleri ortaya çıkardı! Facebook böyle izliyor - Resim : 1

Facebook, ivmeölçer ile günlük hareketlerinizi takip ediyor

Konuyu daha iyi kavramak için öncelikle ivmeölçerin çalışma mantığını anlamak gerekiyor. İvmeölçer, telefonun hareketlerini eksen bazında takip etmeye yarar. Örneğin telefonu yatay kullandığınız esnada otomatik olarak uygulamaların da yatay moda geçmesi, ivmeölçer sayesinde mümkün olur. Fitness uygulamalarındaki adım sayar özellikleri de çalışmasını bu sensöre borçludur.

Bir uygulamanın konum erişimi iznini iptal ederek yerinizin takip edilmesine mani olabilirsiniz. Ancak yapılan incelemeler, Facebook’un iPhone’daki ivmeölçeri kullanarak insanları analiz etmeye çalıştığını ortaya çıkardı. Mantık şöyle işliyor:

Facebook telefonunuzdan topladığı ivmeölçer verilerini, sizin haberinizin bile olmadığı insanlarla eşleştiriyor. Benzer verileri karşılaştırarak tam konumunuzu çıkarıyor. Mysk, Facebook’un bunu nasıl yaptığını şu örnekle açıkladı:

Örneğin, tam konumunu Facebook ile paylaşan bir yolcuyla aynı otobüse bindiğiniz zaman, Facebook ikinizin de aynı lokasyonda olduğunu kolayca anlar. Zira otobüsün aniden durup kalkması gibi, titreşim modelleri aynı olacaktır.

Mysk, kullanıcıların içini rahatlatacak bir bilgi de paylaştı. iOS işletim sisteminin, yalnızca uygulamalar ön planda açıkken ivmeölçere erişmesine izin verdiğini söyledi. Ancak Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ivmeölçer erişimini iptal etmenin mümkün olmadığını açıkladı. Öte yandan iMessage, Telegram, Signal, TikTok ve WeChat uygulamalarının bu sensörü kullanmadığını da belirtti.

Eğer gizliliğinizden endişe duyuyorsanız, Facebook ve beraberindeki WhatsApp, Instagram uygulamalarını kaldırmaktan başka çareniz yok. Aksi halde konum bilgilerinizin karşı tarafın eline geçmesine maalesef mani olamayacaksınız.

Kaynak:shiftdelete