İnce, bu akşam CHP ile anlaştığını açıklayacak

Başlık çok iddialı oldu, farkındayım. Özellikle iki liderin buluşmasından sonra yapılan açıklamalar, Muharrem İnce kesinlikle adaylıktan vazgeçmeyecek” yorumunu daha da ön plana çıkardı.

Fakat benim Ankara kulislerinden aldığım bilgi, Memleket Partisi ve CHP arasındaki görüşmelerin tamamen bitmediği yönünde.

Bir kere şunun altını çizmek gerekiyor. İlk kez Recep Tayyip Erdoğan karşısında seçim kazanma ihtimalini yüksek gören birçok kişi tarafından yarıştan çekilmediği için eleştirilen, hatta hakarete uğrayan Memleket Partisi lideri Muharrem İnce için CHP çok duygusal bir konu. Hatta o kadar ki, Muharrem İnce CHP’li olmaktan bile vazgeçmiş değil.

Fakat Muharrem İnce, kendisine göre “kırgın ayrıldığı” CHP’ye, bu süreçte bir kez daha kırıldı. Çünkü, hâlâ duygusal bağı olan CHP’den, oy oranı çok küçük olan partiler kadar bile ilgi gösterilmemesi Muharrem İnce’yi çok üzdü.

İnce, Kılıçdaroğlu ile buluşmasında da bunu açık açık ifade ederek, “Ben bu mahallenin çocuğuyum. Bu mahallenin çocuğunu dikkate almayıp, benim 10’da birim kadar bile olmayan diğer partileri yanınıza aldınız. Sadece bu mahallenin çocuğu olduğum için bana değer vermediniz” dedi.

Sadece bu yaklaşım bile, Muharrem İnce’nin CHP’ye olan duygularını ve kırgınlığını anlatmaya yetiyor.

Görüşmenin ardından ortaya çıkan hava, İnce ile uzlaşma olmayacağı yönündeydi. Fakat iki parti arasında görüşmeler tamamen sonlanmadı. YSK’nın kesin liste açıklayacağı 30 Mart gece yarısına kadar zaman var.

Benim kulislerden öğrendiğim, Muharrem İnce’nin, CHP liderinden iki bakanlık ve beş milletvekilliği talep ettiği. Fakat SP, Gelecek, DEVA ve DP’ye de listelerinde yer verecek olan CHP’de milletvekili listesi hazırlamak şu sıralarda en büyük sorun. Buna rağmen CHP, İnce’ye bir bakanlık (Millî Eğitim Bakanlığı) ve CHP listelerinden üç milletvekilliği önerecek.

Cumhurbaşkanı adaylığı kesin listesi YSK tarafından açıklanmadan, Muharrem İnce’nin, Kemal Kılıçdaroğlu lehine yarıştan çekilme olasılığı hiç de söylenildiği kadar düşük değil. Büyük olasılıkla bu akşam saatlerinde İnce, CHP ile anlaştığını açıklayacak.

ANLAŞMA OLMAMA İHTİMALİ VAR MI?

Elbette iki parti arasında son dakikaya kadar müzakereler sürecek. Anlaşmanın olmaması bakanlık sayısındaki ısrara bağlı.

Eğer Muharrem İnce, iki bakanlık alma ısrarından vazgeçmezse anlaşma sağlanamayabilir.

Tüm bunlar bu akşam saatlerine kadar belli olacak.