İnce Minareli Medrese nerede? İnce Minareli Medrese hangi döneme ait?

Turizm alanında önemli bir yere sahip olan ve Konya'nın tarihi değerlerinden biri olan İnce Minareli Medrese Selçuklu mimarisinin tipik örneklerindendir.

İnce Minareli Medrese nerede? İnce Minareli Medrese hangi döneme ait?

İnce Minareli Medrese ya da diğer adıyla Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi Selçuklu İlçesi’nde ve Beyhekim Mahallesi’ndedir. Kapalı avlulu, tek eyvanlı ve tek katlı bir medresedir; adını, kuzey-doğu köşesindeki minaresinden almaktadır.

İnce Minareli Medrese Nerede?

İnce Minare Medresesi bir çok medeniyete tarih boyunca ev sahipliği yapmış olan Konya ilinde bulunmaktadır. Alaaddin Tepesi’nin batısında, Beyhekim Mahallesinde bulunan medrese, doğudan Alaaddin Keykubad Caddesi, batı, güney ve kuzeyden ise İnce Minare Sokağı ile sınırlanmıştır. Selçuklu Devrinin “Kapalı Avlulu Medrese” grubunda olup, tek eyvanlıdır. Doğusunda yer alan taç kapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel ve nadîde örnekleri arasındadır. Medrese orjinal halinin çoğunu korumanın yanında çeşitli etkenlerle tahrip olmuş ve birçok onarım geçirmiştir.

İnce Minareli Medrese nerede? İnce Minareli Medrese hangi döneme ait? - Resim : 1

İnce Minareli Medrese'nin Kuruluş Amacı Nedir?

İnce Minareli Medrese Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykâvus Devrinde Vezir Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi okutulmak üzere 1264 yılında inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Keluk bin Abdullah’tır. Söz konusu medrese, uzun iki şerefeli minaresi sebebiyle “Ince Minare” adı ile anılır olmuştur. İnce Minareli Medrese kuruluş, tasarım, yüksek ve kabartmalı taş işçiliği ile Selçuklu devrinin nadir eserleri arasında yer almıştır.  İnce Minareli Medrese, Sahip Ata Fahreddin Ali’nin yaptırdığı en önemli eserlerden birisidir. Sahip Ata’nın bu medreseyi “Ahmedek’in (iç kale) batısında toprakların Türklüğünün gelecek nesillere haykıracak olan bir irfan, içtimai yardım ve din müessesesi kurdurmak” için yaptırdığı ifade ediliyor.

İnce Minareli Medrese'nin Özellikleri

İnce Minare Medresesi mimari özellikleri ile ortaya çıkan bir yapıdır. Bu değerli tarihi yapının özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yarı piramit formlu üçgenle, 12 köşeli, gövde köşeli turkuaz mavi sırlı tuğladan yapılmış çift şerefelidir.
  • 1901’de yıldırım düşmesiyle birinci şerefeye kadar yıkıldı.
  • 1956 yılında müze haline getirilen İnce Minareli Medrese’de; Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait taş ve ahşap eserler sergileniyor.
  • Minare, 50 metreyi aşan boyu, iki şerefesi, tuğla ve çini dekorlu son derece zarif işlenmiş dilimli gövdesi, âdeta kalem gibi inceliğiyle Selçuklunun olduğu kadar diğer bütün dönemlerin minareleri arasında da istisna bir örnek teşkil ediyor.
  • Eser, “İnce Minareli Darülhadis”, “İnce Minare Medresesi”, “İnce Minare Camii” gibi isimlerle de anılıyor.
  • Selçuklu Devleti’nin ünlü veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından mescit ve minaresi ile birlikte hadis ilimleri okutulmak üzere inşa edilen medreseye (darülhadis) gelir amacıyla pek çok gayrimenkul vakfedildi.

Konya'nın incisi İnce Minareli Medrese her gün çeşitli yerlerden gelen turistler tarafından ziyaret ediliyor. Selçuklu döneminin izlerini taşıyan, tarihi ve sanatsal bir hazine olan bu eser, yerli ve yabancı ziyaretçilere geçmişin büyüleyici atmosferini sunmaya devam ediyor.