İnceleme başlatıldı! Yüklü bir para cezası gelebilir

Instagram'a, hesaplardaki iletişim bilgilerini, uygulamaya giren herkese göstermesine yönelik şikayetler nedeniyle inceleme başlatıldı.

İnceleme başlatıldı! Yüklü bir para cezası gelebilir

Sosyal medya uygulaması Instagram hakkında çocukların platformdaki verilerinin işlenmesi ile ilgili olarak soruşturma başlatıldı. İrlanda Veri Koruma Kurumu (DPC), platformdaki çocuklara ait verilerin korunması konusunda Instagram’ı incelemeye aldı.

Soruşturmada Instagram'ın mahremiyet yasalarını ihlal ettiği sonucuna varılırsa, uygulamanın sahibi Facebook büyük bir para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. BBC’nin haberine göre soruşturma, Instagram'ın hesaplardaki iletişim bilgilerini, uygulamaya giren herkese göstermesine yönelik şikayetlerle başladı.

ABD'li birçok teknoloji devinin Avrupa merkezleri İrlanda'da ve DPC, 2018'de yürürlüğe giren AB Genel Veri Koruma Kuralları (GDPR) uyarınca başlıca AB denetleme ve düzenleme kurumu. DPC, bireylerin internetteki mahremiyet haklarını korumaktan sorumlu ve büyük para cezaları verme yetkisi bulunuyor.

Facebook, Instagram sayfalarının kaynak kodundan iletişim bilgilerini kaldırmayı ise kabul etti. Ancak Kier, bilgisayar korsanlarının Instagram'ın internet sayfasından kişisel bilgilerin çalınmış olabileceğini söylüyor.

Stier "Çocukların telefon numaraları ve elektronik posta adreslerini yabancılar bir tıkla bulamasın diye saklama sorumluluğmuuz var. Bir ebeveyn olarak, Instagram'ın küçük yaştakilere önerdiği deneyimin mümkün olduğunca çok yetişkinlerce denetlendiği güvencesini istiyorum" diyor.