İngiltere koronavirüse karşı geniş kapsamlı D vitamini testlerine başlıyor! 5 bin kişinin üzerinde denenecek

İngiltere’nin Quenn Mary Londra Üniversitesi, yeni tip koronavirüse karşı, en geniş kapsamlı D vitamini testlerinden birine başlayacağını açıkladı. Testlerin 5 bin kişinin üzerinde deneneceği öğrenildi.

İngiltere koronavirüse karşı geniş kapsamlı D vitamini testlerine başlıyor! 5 bin kişinin üzerinde denenecek

Güneş ışığından elde edilen D vitaminin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkisi, bilim dünyasında tartışılan önemli konulardan birini oluşturuyor. Bir milyonu aşkın kişinin ölümüne yol açan pandemiye karşı aşı bulunana kadar herhangi etkili tedavi bulunması acil önem taşıyor. Bu kapsamda; İngiltere, dünyadaki en geniş kapsamlı D vitamini deneylerinden birini başlatacağını açıkladı.

İngiltere’nin Quenn Mary Londra Üniversitesi, dünyada gerçekleştirilen en geniş kapsamlı D vitamini testlerinden birine başlayacağını açıkladı.

5 bin kişi üzerinde gerçekleştirilecek

'CORONAVIT' adlı çalışmanın altı ay boyunca süreceği ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile diğer akut solunum yolu enfeksiyonlarının riskini azaltıp azalmayacağını görmek için çeşitli yaş ve etnik gruplardan 5 bin kişinin üzerinde gerçekleştirileceği açıklandı.

Koronavirüse karşı etkili bir aşı geliştirilinceye kadar insanların solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklığını artırma stratejilerine acilen ihtiyaç duyuluyor. Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitaminin koronavirüsten korunmada önemli bir rol oynayıp oynamayacağı konusunda son zamanlarda bilim dünyasında büyük bir tartışma yürütülüyor ancak bilimsel kanıtlar hala yetersiz.

Küresel sağlık sorunu 

Öte yandan; dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın D vitamini eksikliği yaşadığı düşünülüyor. Uzmanlar, karantina uygulamaları güneş ışığı alımının azalmasıyla sayının artabileceğinden endişe ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından D vitamini eksikliği ve yetersizliği küresel bir sağlık problemi olarak kabul ediliyor.

Türkiye'de her 10 kişiden 9'unun D vitamini eksik

Bununla birlikte; Türkiye'de her 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliği var. Uzmanlar; halsizlik, yorgunluk ve sürekli tekrar eden enfeksiyonlar varsa doktora başvurulması gerektiğini söylüyor. D vitamini, cilt güneş ışığına maruz kaldığında üretiliyor ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekiyor.