İngiltere'de gıda krizi paniği

İngiltere'de uzun zamandır devam eden akaryakıt tedarik krizinin ardından şimdi de gıda krizi gündem. İngiliz halkı, bomboş kalan marketlerde yiyecek aramaya başladı. Yaşanan gıda yetersizliği kıtlık paniğini de beraberinde getirdi.

İngiltere'de gıda krizi paniği

İngiltere'de uzun zamandır devam eden akaryakıt tedarik sorunu devam ediyor. Bazı benzin istasyonlarında hiç yakıt bulunmazken, yakıtın bulunduğu yerlerde ise uzun kuyruklar oluşmaya devam ediyor. Ülkede şimi de gıda krizi gündem oldu. İngiliz halkı, bomboş kalan marketlerde yiyecek aramaya başladı. Yaşanan gıda yetersizliği kıtlık paniğini de beraberinde getirdi.

İstasyonlar önünde uzun kuyruklar oluşurken marketlerde de et, taze sebze, meyve ve makarna gibi kuru gıda raflarının boş kaldığı görülüyor.

Hükümet yetkililerinin tüm uyarılarına rağmen, kıtlık paniğine kapılan halkın marketlerde rafları boşalttığı belirtiliyor.

Ülkenin büyük bölümünün, Noel öncesinde bazı gıdalara ulaşmakta güçlük çektiği belirtiliyor.

Ülke basınına yansıyan verilere göre, altı İngiliz yetişkinden biri son iki hafta içinde mevcut olmadığı için temel gıdalardan satın alamadığını dile getirdi.

Adeta yağmalanan marketler bomboş kalırken, durumun Noel'e kadar düzelmesi ise mümkün gözükmüyor.

Yaşanan kriz ortamında Başbakan Boris Johnson'a tepkiler giderek artarken, Johnson'dan yaşanan paniğe ilişkin açıklamalar geldi.

Johnson, Muhafazakâr Parti konferansında yaptığı konuşmada, ülkede ekonomik kriz olduğu yönündeki söylemleri reddederek, yaşananları "Salgın krizinden sonraki dev uyanıştan beklenebilecek zorlanmalar" diye niteledi.

Bu açıklamasının ardından kriz dinmezken Johnson, İngiltere'nin en büyük süpermarket zinciri Tesco'nun eski yöneticisi Sör Dave Lewis'i, ülkedeki krizi aşmak üzere görevlendirdi.

Nasıl başladı?

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasıyla AB vatandaşı olan nakliye aracı sürücülerinin sayısının azalması ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ülkede gıda sektöründen, imalat ve enerji sektörüne kadar uzanan sorunlara neden oldu.

Uzmanlar, ülkede nakliye sürücülerinin toplam sayısının halihazırda ihtiyaç duyulanın yaklaşık 100 bin altında olduğunu belirtiyor.

Enerji şirketi BP ile Tesco Alliance, ağır araç sürücüsü eksikliği nedeniyle ülkede "çok az sayıda" petrol istasyonunun kapatılacağını duyurmuştu.