104 gün sonra yeniden açıldı! Rezalet diz boyu!

İngiltere'de yeni tip korona virüs salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesi adımları kapsamında restoran, bar ve kafeler dün yeniden açıldı. 104 gün sonra yeniden açılan mekanlara akın eden İngilizler, eğlencenin dozunu fazla kaçırınca ortaya utanç verici görüntüler çıktı.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı dünya genelinde 533 bin 119’a, virüs tespit edilen kişi sayısı ise 11 milyon 386 bin 839’a yükseldi.

Salgın nedeniyle uygulanan sosyal kısıtlamalarda aşamalı bir şekilde değişikliklere giden İngiltere'de, normalleşme sürecinin 3. adımı dün itibarıyla başladı. İngiltere'de yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesi adımları kapsamında restoran, bar ve kafeler yeniden açıldı.

Mekanlarda, mesafe göstergeleri, dezenfeksiyon cihazlarının bulunması ve bazı masaların boş bırakılması gibi önlemler alındığı görüldü. Gündüz saatlerinde bar ve kafelerin ilgi görmediği, çoğu yerin ve sokakların boş olduğuna dair haberler çıktı. Ancak güneş batmaya başladığında işler tersine döndü. Neredeyse 4 aydır kapalı olan mekanların yeniden açılmasıyla kendilerini sokaklara vuran İngilizler, tam anlamıyla dağıttı.

Başbakan Johnson'ın bar ve pubların açılış tarihi olarak 4 Temmuz tarihini işaret etmesinin ardından, bekleyiş başlamış ve büyük gün "Süper Cumartesi" olarak adlandırılmaya başlamıştı. Akşam saatlerinde dışarı çıkmaya başlayan İngilizler, arkadaşları ve yakınlarıyla kendilerini barlara atınca ipin ucunun kaçması uzun sürmedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın yanı sıra Leeds ve Newcastle gibi şehirlerde de çılgın görüntüler ortaya çıktı. Uluslararası fotoğraf ajansları, gecenin geç saatlerinde ve bu sabah servis ettikleri fotoğraflarla İngilizlerin eğlencenin dozunu kaçırdığını gözler önüne serdi.

Fotoğraflarda dikkat çeken bir diğer önemli ayrıntı ise, Başbakan Boris Johnson'ın açıkladığı sosyal mesafe kuralına çoğu kişinin uymaması oldu. Başbakan Boris Johnson, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bar ve restoranların İngiltere çapında yeniden açıldığını belirtmiş ve şu mesajı paylaşmıştı:

"Herkesin sosyal mesafe kurallarına uyması, kesinlikle hayati öneme sahip. Beraberce çok çalışıp çok sayıda hayat kurtardık. Bu hafta sonu kurallara bağlı kalın, birbirinizden uzak durun ve gün içinde ellerinizi defalarca yıkayın."

Sağlık Bakanı Matt Hancock da Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, "Yasaları ihlal ederseniz kendinizi hapiste bulabilirsiniz." uyarısında bulundu. Gevşeme adımları kapsamında ibadet yerleri de yeniden kapılarını açtı, düğün törenlerine de "en fazla 30 kişi" koşuluyla izin verilmeye başlandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ülkede korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında kapatılan publar ve restoranların gereken güvenlik önlemlerini aldıkları takdirde 4 Temmuz'da açılabileceklerini geçen ay Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada açıklamıştı.

Johnson, aynı tarihte 2 metre sosyal mesafe bırakılması mümkün olmayan yerlerde, bu kuralın da "1 artı metreye" düşürüleceğini de söylemişti.

Johnson, "Ne kadar az sosyal temas olursa, o kadar çok güvende olursunuz" ifadelerini kullanmış ve sosyal mesafenin önemine dikkat çekmişti.

İngiltere’de publar ve restoranlar dışında, gerekli önlemleri almaları koşuluyla 4 Temmuz'da açılabilecek diğer işletmeler şu şekilde açıklanmıştı: Oteller, moteller, kamp alanları ve karavan parkları, siperlik takılması şartıyla bayan kuaförleri ve berberler, çocuk parkları, müzeler, galeriler, kütüphaneler ve açık hava spor salonları.

Gece kulüpleri, spalar, bowling salonları, kapalı oyun alanları, havuzlar, kapalı spor salonları ve yüzme havuzları ise bu aşamada açılmadı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 4 Temmuz'dan itibaren bir hanenin mensuplarının farklı bir haneden kişilerle kapalı mekanlarda buluşmalarına da, sosyal mesafeyi gözetmeleri şartıyla izin verileceğini belirtmişti.

Johnson konuşmasında tüm bu gevşemelerin koşullu ve geriye alınabilir olduğunun da altını çizmişti.

İngiltere'de 23 Mart'ta başlayan kısıtlamalarda 13 Mayıs'ta kısmi gevşemeye gidilerek, egzersiz için dışarı çıkışlara getirilen sınırlama kaldırılmış, inşaat ve imalat sektörü işçileri gibi evden çalışmaları mümkün olmayanların da iş başı yapmalarına izin verilmişti.

Gevşeme adımlarının ikinci aşamasında 1 Haziran itibarıyla ilkokulların açılması ve profesyonel spor müsabakalarının başlaması, 15 Haziran'da tüm perakende mağazalarının açılması kararlaştırılmıştı.

Kovid-19 nedeniyle 44 binden fazla kişinin öldüğü İngiltere, can kaybı bakımından Avrupa'da birinci, dünyada da ABD ve Brezilya'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 67 kişi hayatını kaybetti, böylece toplam ölü sayısı 44 bin 198'e çıktı. Ülkede vaka sayısı son 24 saatte 624 artarken, toplam 284 bin 900 oldu.