İngiltere'deki koronavirüs mutasyonu aşıları etkileyecek mi?

Koronavirüsün mutasyona uğrayarak daha da bulaşıcı olduğuna dair açıklamalar dünya genelinde bir panik dalgası yarattı. Bilim insanları yüzde 70'e varan daha bulaşıcı olduğu açıklanan virüsün aşıya vereceği tepkiyi tartışıyor.

İngiltere'deki koronavirüs mutasyonu aşıları etkileyecek mi?

İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğrayarak yüzde 70'e kadar daha bulaşıcı olabileceği açıklanan yeni türü, dünya genelinde panik dalgası yarattı.
Bilim insanları, yapılan incelemelerde bu türün daha bulaşıcı olduğuna dair kesin bulgular olduğunu ifade ediyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre İngiltere, yeni türün yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olduğunu açıkladı.

Aşıların etkilenmesi beklenmiyor

Ancak şu ana kadar öldürücülüğünün artıp azalmadığı ya da Covid-19 hastalığının daha ağır geçmesine yol açıp açmadığına ilişkin herhangi bir bulgu olmadığı belirtiliyor. Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Bilim insanları ayrıca, her ne kadar virüs mutasyona uğramış olsa da şu ana kadar geliştirilen ve tescillenen aşıların etkisini yitirmesinin ya da azalmasının beklenmediğini vurguluyor.

'Aşılar güncelleniyor'

Öte yandan New York Times gazetesi, Covid-19 konusunda da her yıl yenilenen grip aşılarına benzer bir sürecin işlemesi gerekebileceğini yazdı. Haberde, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları gibi mRNA teknolojisini kullanan aşıların güncellenmesinin çok daha kolay olduğu vurgulandı.

Seattle'daki Fred Hutchinson Kanser Araştırmaları Merkezi'nden evrimsel biyoloji uzmanı Trevor Bedford, NYT'ye demeceinde bilim insanlarının grip virüslerindeki mutasyonları düzenli olarak izleyip aşıları buna göre güncellediğine dikkat çekti. Bedford, aynısının Covid-19 hastalığına yol açan SARS-Cov-2 virüsü için de yapılmasının gerekebileceğini söyledi.