İngiltere’den Oxford-AstraZeneca aşısına onay

İngiltere, şu ana kadar en çok sipariş alan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın ortak geliştirdiği korona virüsü aşısına onay verdi.

Korona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürürken, salgını sona erdirmek için en büyük silahlardan biri olarak gösterilen aşılardan da birbiri ardına haberler geliyor. Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği aşıya ilk onay veren ve uygulamaya başlayan ülke olan İngiltere’de, ‘yerli aşı’ çalışmalarında da önemli bir gelişme yaşandı.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın ortak geliştirdiği aşıya hükümetten onay çıktı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Hükümet, İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun (MHRA) Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın Covid-19 aşısına onay verme önerisini kabul etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Johnson: Hızlanmalıyız

Onay açıklamasının ardından konuşan AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, “Bugün İngiltere’de yeni aşıya ulaşacak milyonlarca kişi için önemli bir gün. Etkili olduğu, iyi tolere edildiği, uygulanmasının kolay olduğu ve AstraZeneca tarafından kâr olmaksızın sağlandığı görüldü. Haftada iki milyon doz üretebiliriz” dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, “Aşının onaylanması İngiltere’de bilim adına inanılmaz bir haber. Şimdi daha fazla insanı olabildiğince hızlı aşılamamız gerekiyor” diye konuştu.

En çok siparişi almıştı

Çalışmaların başında en önde gösterilen Oxford-AstraZeneca aşısı, etkinlik testlerinde yüzde 70’lik oranıyla rakiplerinin gerisinde kalmıştı. İlk sonuçlar öncesinde pek çok ülkeyle anlaşma imzalayan Oxford ve AstraZeneca’nın aşısı, en çok sipariş alan aşı olmuştu.

AB bilgileri aldı

Aşının ocak ayı içerisinde, Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) da onay olması bekleniyor. EMA’dan Noel Wathion, “Bize henüz bir başvuru gelmedi” dese de aşı hakkında İngiltere'den EMA adına bazı bilgiler alındı. Bu bilgiler henüz satış için yeterli değil, AstraZeneca'nın onay için EMA'ya başvurması gerekiyor.