Komilikten başbakanlığa... İngiltere'nin yeni lideri Rishi Sunak oldu

Liz Truss'ın istifasının ardından İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu. 100 milletvekilinin desteğini alan Muhafazakar Parti'nin yeni lideri Rishi Sunak, İngiltere'nin yeni başbakanı seçildi. Rishi Sunak, bir dönem Hazine Bakanı olarak görev almıştı.

Komilikten başbakanlığa... İngiltere'nin yeni lideri Rishi Sunak oldu

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın istifasının ardından yeni başbakan kim olacağı merak konusu olmuştu. Eski Başbakan Boris Johnson tekrardan aday olacağını söylemiş, rakipleri arasında ise en güçlüsü isim olarak eski İngiltere Hazine Bakanı Rishi Sunak yer almıştı.

İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak oldu

Geçtiğimiz günlerde başbakan adaylığını koyan Rishi Sunak, Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve İngiltere'nin yeni Başbakanı oldu. Böylece Sunak, Hint kökenli ilk başbakan oldu.

Rishi Sunak 100 milletvekili desteğini alarak lider oldu. 

Rishi Sunak kimdir?

12 Mayıs 1980 Southampton doğumlu Sunak'ın Hindistan kökenli ebeveyni İngiltere'ye Doğu Afrika'dan geldi.

Babası Yashvir doktor, annesi Usha eczacıydı. Üç kardeşin en büyüğü olan Sunak, Winchester Koleji'nde sınıf başkanı ve okul gazetesinin editörüydü. Harçlığını çıkarmak için tatillerde bir köricide komi olarak çalışıyordu.

Daha sonra İngiltere siyasi elitindeki birçok kişi gibi o da Oxford Üniversitesi'nde felsefe, siyaset ve ekonomi okudu. Ardından Fulbright Bursu'yla Stanford'a işletme yüksek lisansı yapmaya gitti. Hindistanlı bir teknoloji milyarderinin kızı olan Akshata Murthy ile de burada tanıştı. Mezun olduktan sonra Goldman Sachs'ta çalıştı.

Sunday Times Zenginler Listesi'ne göre, 2022 itibarıyla Sunak-Murthy çifti toplam 730 milyon sterlinlik servetleriyle İngiltere'nin en zengin 222'nci kişileri.