İnsansız hava araçlarına yeni soluk getirecek ANKA-3’e ‘tanker’ görevi! Dünyada sayılı ülkeler üretiyor

Türkiye’nin insansız hava araçlarına yeni soluk getirecek ANKA-3’ün ilk uçuşuna geri sayım sürüyor. Pek çok özelliğiyle öne çıkan ANKA-3 ülkemizin ilk ‘insansız tanker uçağı’ olacak.

İnsansız hava araçlarına yeni soluk getirecek ANKA-3’e ‘tanker’ görevi! Dünyada sayılı ülkeler üretiyor

Türkiye'nin milli ve yerli imkanlarla geliştirdiği insansız hava araçlarından ANKA-3 çok yakında ilk uçuşunu yapacak. Zorlu görevleri üstlenmesi için TUSAŞ mühendisleri ve teknisyenleri tarafından dikkatle geliştirilip üretilen insansız savaş uçağı ANKA-3 MİUS, birçok özelliğiyle dikkat çekiyor.

TRT Haber’de yer alan habere göre, Türk Hava Kuvvetleri’nin elinde ikmal için bulunan KC-135R tanker uçakları hem tatbikatlarda hem de sınır ötesi harekatlarda savaş uçaklarına yakıt ikmali yapmakla görevli. Ancak neredeyse bir yolcu uçağı büyüklüğünde olan mevcut yakıt ikmal uçaklarının radar kesit alanı da çok büyük. Bu durum onları basit ve açık birer hedef haline getirdiği için ikmal işlerinin neredeyse tamamı ‘cephe hattının gerisinde’ daha net bir ifadeyle ‘güvenli bölgede’ tamamlanıyor.

ANKA-3’E ‘TANKER’ GÖREVİ

ANKA-3’ün ikmal uçağı olarak kullanılabilecek olması oldukça önem taşıyor. Özel bir hava aracı tasarımına sahip olan ANKA-3, tasarımsal özellikleriyle görünürlüğünü en aza indiriyor. Bu sayede ANKA-3’ün radar kesit alanı çok düşük oluyor ve savaş uçaklarına cephe hattının gerisi gibi aslında son derece riskli yerlerde dahi ikmal yapılabilmesinin önü açılıyor.

TÜRKİYE DÜNYADA SAYILI ÜLKELER ARASINA GİRECEK

ANKA-3 ile Türkiye, dünyada sayılı ülkeler arasına girecek. Zira, dünyada bir insansız hava aracını ‘tanker uçak’ olarak kullanmak için proje geliştiren ülke sayısı oldukça az. Üstelik bu projelerin çoğu ABD menşeili. Türkiye, TUSAŞ mühendisleri sayesinde yerli/milli imkanlarla insansız bir havacını ‘ikmal yapabilecek noktaya’ getirmeyi planlıyor.