İntibak nedir? Meclis'ten geçti! Emekliye intibak müjdesi! İntibak EYT'lileri de kapsayacak mı?

Milyonlarca vatandaş heyecanla İntibak yasasını bekliyor. 2000 yılı sonrasında emekli olanlar için Türkiye Emekliler Derneği’nden de intibak çağrısı geldi. Dernek Başkanı Kazım Ergün, "EYT düzenlemesinin, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesiyle taçlandırılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Peki intibak düzenlemesinden EYT’liler faydalanacak mı? İşte cevabı…

İntibak nedir? Meclis'ten geçti! Emekliye intibak müjdesi! İntibak EYT'lileri de kapsayacak mı?

Yıllardır emekliler için gündemde olan intibak yasası 2000 yılı öncesinde emekli olanlar arasındaki maaş farklılıklarını gidermek için 2012 yılında çıkarıldı. Çıkan yasa ile beraber yaklaşık 2 milyon SSK’lının gelirinde artış olmuştu. Bu artışlar Ocak 2013’ten itibaren maaşlara yansıtılmıştı.
 
İntibak yasası neden isteniyor?

Yine gündeme gelen 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için de intibak yasasının asıl istenme nedeni 3 ayrı dönem baz alınarak hesaplama yapılmasıdır.
 
Emekli vatandaşların maaşları hesaplanırken 1999 öncesi, 1999-Ekim 2008 arası, Ekim 2008 sonrası çalışmalar için farklı hesaplama yapılıyor. Her üç dönemde de farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları kullanılıyor.
 
3 dönem hesaplaması

Bu dönemlerin ilki 1999'a kadar olan süreye bakıyor. Aylık bağlama oranları yüksek olarak uygulanmakla beraber güncelleme katsayısı dışında başka katkıda bulunmuyor.
 
İkinci dönemde ise 1999 ile 2008 arasında yapılan aylık bağlama oranları düşse de büyüme oranı güncellemede kullanılıyor. 2008 sonrası dönem ise ayrı olarak hesaplanıyor. Burada da büyüme hızının yüzde 30'u alınırken, bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemede kullanılıyor.
 
İntibak yasası nedir?

En basit haliyle intibak yasası, eşit prim sayısına rağmen emekli olunan yıla göre alınan emekli maaşlarındaki düşüklüktür. Yani ortalama 5 bin prim sayısı bulunan ve 1999 senesi öncesi emekli olan bir kişi tahmini 4 bin TL (tahmini) maaş alırken, yine 5 bin prim sayısı bulunan ve 2000 senesi sonrası emekli olan bir kişi ise  2 bin 500 TL (tahmini) maaş alıyor. Bu durum 2008 sonrası emekli olan bir kişinin maaşında daha da düşüklüğe neden oluyor. Son açıklanan verilere göre, İntibak yasası çıkması halinde milyonlarca kişi İntibak Yasası'ndan yararlanacak.