iOS 13'ün yenilikleri neler?

Bir süredir sızıntılara konu olan iOS 13 ve iPadOS, Apple’ın WWDC 2019 etkinliğinde resmi olarak duyuruldu. Peki, iOS 13 özellikleri ile kullanıcılara ne gibi yenilikler sunuyor?

iOS 13'ün yenilikleri neler?

Apple'ın her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı'nı (WWDC) bu yıl 3 - 7 Haziran 2019 tarihleri arasında San Jose'deki McEnery Convention Center’da düzenleniyor. 

 WWDC 2019'da tanıtılan yeniliklerden biri de iOS 13 oldu. Yeni iOS 13'e gelen özellikler ile iPhone'ların daha kullanışlı olması amaçlanıyor.

Apple CEO'su Tim Cook, iOS 13 ile gelen yenilikleri tanıtmadan önce iOS 12'nin %97 oranıyla piyasadaki en sevilen akıllı telefon işletim sistemi olduğunu ve %85 oranıyla en yüksek sayıda kurulum oranına sahip olduğunu açıkladı.

Geçen yıl iOS 12 ile sistem performansına odaklanan Apple, bu yıl "Karanlık Mod" başta olmak üzere bir çok yenilik sunuyor. İşte iOS 13 Özellikleri...

- Face ID yüzde 30 daha hızlı.
- Uygulamalar yüzde 50 daha hızlı açılacak.
- Karanlık Mod desteği geldi. Apple’ın tüm servislerinde Karanlık Mod desteği bulunacak.
- Safari artık hızlı font değişimine imkan tanıyacak. Font boyutlarını değiştirebileceksiniz.
- Hızlı komut tuşunda çok daha fazla fonksiyon sunulacak

- Apple Haritalar tamamen yenilendi. 2019 yılında Amerika’da, 2020'de ise dünyanın geri kalanında hizmete sunulacak.
- Haritalar üzerinde artık 3 boyulu görüntülenme olacak. Haritalar uygulamasına AR özelliği geliyor. Dürbün simgesine dokunduğunuzda Street View benzeri bir özellik olacak. Ayrıca bu yeni alanda hareket etmekte özgür olacaksınız.

- Güvenliğin önemine değinen Apple, bir dizi yeni uygulama sunuyor. Şöyle ki; eğer bir uygulama sizi izniniz olmadan takip ediyorsa uyarılacaksınız.
- Üçüncü taraf uygulamalara girerken takip edilmenizin önlemsi için yeni bir uygulama geliştirildi. Sign With Apple adı verilen bu uygulama sayesinde Google, Facebook gibi uygulamalara takip edilmeden girebileceksiniz.

- İsterseniz uygulamalara üye olurken mail adresinizi bile gizleyebileceksiniz. Böyle bir durumda Apple sahte bir mail adresi üretecek ve sizi koruyacak.

- Apple HomeKit üzerinde paylaştığınız veri Apple tarafından bile görülemeyecek. Böylece güvenlik kameralarının yaptığı kayıtlar koruma altına alınacak.

- Apple kişiler kaydında artık bir paylaşım ekosistemi oluşturulacak.
- Animojiler üzerinde ciddi bir kontrol sahibi olacaksınız. Artık animoji karakterlerinize makyaj yapmanız bile mümkün. Ayrıca emojileri artık sticker haline getirebileceksiniz.

- Kamera yazılımı ciddi oranda geliştirilmiş.
- Videoların rotasyonunu ayarlayabileceksiniz.
- Fotoğraflar uygulaması artık derin öğrenme kullanıyor. Böylece kopa fotoları eliyor, en iyi görünen fotoğraf ve videoları albümde tutuyor.

- Yapay zekanın avantajlarından yararlanan yeni Fotoğraflar uygulaması fotoğraflar üzerinde analiz yapıyor ve sizin arattığınız anahtar kelimelere göre uygun fotoğrafları size gösteriyor.

- Siri artık AirPods üzerinden size gelen mesajları seslendiriyor ve yanıtlarını yine karşı tarafa gönderiyor. Siri Kısayollarına artık birden fazla adım oluşturarak tamamen özelleştirilmiş kısayollar atayabileceksiniz.
- AirPods kullanarak artık film ve müziklerini beraber dinleyebiliyor ve hızlıca paylaşabiliyorsunuz.
- Neural TTS sayesinde Siri artık tamamen yazılım olarak seslendirilecek. Makine öğrenme özelliklerinden yararlanacak olan Siri çok daha doğal bir şekilde seslendirilecek.

Kontrol Merkezi üzerinden Wi-Fi ağı seçimi yapabilceksiniz.

iPadOS ile beraber iPad’e özel bir iOS deneyimi sağlanacak

- Artık aynı uygulamadan birden fazla açabilecek ve aynı ekran üzerinden görüntüleyebileceksiniz.
- Arayüz yeniden tasarlanarak standart iOS’ten farklı bir görünüm elde edilmiş.
- Yeni çoklu işlem komutlarını kullanarak bir uygulamada açık fotoğrafı, e-postanıza ve dökümanınıza ekleyebileceksiniz.
- Artık iPad SD card veya USB disk destekliyor. İsterseniz kameranızı direkt olarak iPad’e bağlayacaksınız.
- Safari artık iPad’de masaüstü performansıyla çalışacak.
- Safari üzerinde diğer hizmetlerle – Google Drive gibi – beraber çalışabileceksiniz.
- Safari üzerinde İndirme yöneticisi bulunacak.
- Apple Pencil normalde 20 ms gecikmeye sahip. Yeni yapılan yazılım güncelleştirmeleriyle 9 ms gecikme sunacak.