IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor!

Apple, IOS 16 testlerini Beta 5 sürümü ile sürdürüyor. IOS 16'yı hangi modeller destekleyecek? Yeni özellikler ve geri dönen özellikler neler?

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor!

Apple IOS 16 beta testlerini sürdürüyor. Piyasaya sürdüğü 5'inci versiyonu yayınlandı. Yeni versiyonda iPhone X'te tanıştığımız çentik nedeni ile ana ekrana ve kilitli ekrana veda eden pil yüzdesi özelliği ekrandaki pil simgesi içinde iPhone kullanıcılarına tekrardan merhaba diyor. IOS 16 ile gelen özellikler haberimizde.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 1Yeniden tasarlanan kilit ekranı

Kilit Ekranı’nızı kişiselleştirmenin yepyeni yollarıyla iPhone’unuzu size özel hale getirin. Favori fotoğraflarınızı kullanın, font stillerini özelleştirin ve araç takımları ekleyerek istediğiniz bilgiye bir bakışta ulaşın.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 2Kilit ekranı araç takımları

Kilit Ekranı’ndaki araç takımları sayesinde hava durumu, takvim etkinlikleri, tarih, saat dilimleri, alarmlar, pil seviyesi ve Aktivite halkalarınızın ilerleme durumuyla ilgili verilere ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca favori uygulamalarınızdaki başka birçok bilgiye de hızlı bir şekilde göz atabiliyorsunuz.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 3Birden fazla kilit ekranı oluşturun

Şimdi hepsi benzersiz arka plan ve stillere sahip birçok farklı Kilit Ekranı oluşturabiliyor ve bu ekranlar arasında kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. İlham almak için, tematik koleksiyonlar ve önerilen fotoğrafların yer aldığı duvar kağıtları galerisine göz atabiliyorsunuz.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 4Kilitli ekran bildirileri yenileniyor

Kilit Ekranı’ndaki bildirimleri yığın görünümü, genişletilmiş liste görünümü veya gizli görünümde görüntüleyebiliyorsunuz. Üstelik bildirimler ekranın en altında gösterildiği için size engel olmuyor.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 5

Canlı etkinlikler

Canlı Etkinlikler, devam eden bir etkinliği doğrudan Kilit Ekranı’nızdan takip etmenizi kolaylaştırıyor. Bu sayede aygıtınızın kilidini açmadan, yemek siparişinizin durumu hakkında bilgi alabiliyor veya Şu An Çalınan ile ilgili denetimleri kullanabiliyorsunuz.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 6Kolaylaşan odak ayarları

Odak özelliğinin gelişmiş yeni ayarları sayesinde uygulamalara ve kişilere izin vererek veya bunları sessize alarak, sadece istediklerinizden bildirim almayı seçebiliyorsunuz. iPhone’unuzun o anda istediğiniz görünüme ve tarza uyması için Kilit Ekranı’nızı Odak’a bağlayabiliyorsunuz. Tek bir kaydırma hareketiyle Kişisel Odak’tan İş Odağı’na geçebiliyor, yaklaşan toplantılarınızı ve yapılacaklar listelerinizi içeren araç takımlarını görebiliyorsunuz.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 7Günlük uygulamalarınızdaki dikkat dağıtan içeriklerden kurtulun. Odak filtreleri sayesinde Takvim ve Mesajlar gibi Apple uygulamaları ile üçüncü taraf uygulamalarda da dikkat dağıtan içerikleri gizleyerek sınırlarınızı belirlemeniz kolaylaşıyor. Bu sayede Kişisel Odak açıkken iş mail’lerinizi görmüyorsunuz.

Galeriniz artık daha sosyal

Paylaşmanın akıllı yolları... Başlangıç tarihine veya fotoğraftaki kişilere göre hangi içerikleri paylaşmak istediğinizi seçebiliyorsunuz. Paylaşılan arşiv ayarlandıktan sonra fotoğrafları doğrudan kameradan anında paylaşabiliyor, paylaşılan arşivin diğer üyeleri yakınınızdaysa otomatik olarak paylaşmayı seçebiliyorsunuz. Dilerseniz “Sizin İçin” sekmesinde, paylaşılan arşive fotoğraf eklemek için akıllı öneriler alabiliyorsunuz.

Düzenleme ve değişiklikler her yerde eşzamanlanıyor. Paylaşılan arşivde fotoğraf ekleme, düzenleme ve silme için herkes aynı izinlere sahip. Üstelik favoriler, başlıklar, anahtar kelimeler de eşzamanlanıyor ve herhangi bir kişinin koleksiyon üzerinde yaptığı düzenlemeleri herkes görebiliyor.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 8Fotoğraf ve videoları beş diğer kişiyle kolayca paylaşabiliyorsunuz. Böylece herkes aile koleksiyonuna katkıda bulunabiliyor ve anılarınız daha canlı hale geliyor. iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi, ailenizle anılarınızı tek bir yerde topluyor. Fotoğrafları çeken veya düzenleyen kim olursa olsun herkes dilediği zaman bu anıların tadını çıkarabiliyor.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 9

Paylaşmanın akıllı yolları

Başlangıç tarihine veya fotoğraftaki kişilere göre hangi içerikleri paylaşmak istediğinizi seçebiliyorsunuz. Paylaşılan arşiv ayarlandıktan sonra fotoğrafları doğrudan kameradan anında paylaşabiliyor, paylaşılan arşivin diğer üyeleri yakınınızdaysa otomatik olarak paylaşmayı seçebiliyorsunuz. Dilerseniz “Sizin İçin” sekmesinde, paylaşılan arşive fotoğraf eklemek için akıllı öneriler alabiliyorsunuz.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 10Gelişmiş mesajlar

Yeni bir "düzenlenmiş" mesajınız var. Şimdi yeni gönderdiğiniz bir mesajı düzenleyebiliyor veya kısa süre önce gönderdiğiniz bir mesajı tamamen geri alabiliyorsunuz.1 Ayrıca o anda yanıt veremediğiniz ve daha sonra bakmak istediğiniz mesajları okunmadı olarak işaretleyebiliyorsunuz.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 11Mesajlar uygulamasında SharePlay özelliği geliyor. Mesajlar uygulamasında arkadaşlarınızla gerçek zamanlı olarak video izleyin veya yeni bir şarkı dinleyin, bu sırada paylaştığınız içerik hakkında sohbet edin.2 Paylaşılan oynatma denetimleri sayesinde her zaman eşzamanlı bir deneyimin keyfini çıkarın.

Daha güçlü bir ortak çalışma 

Mesajlar uygulamasında notları, sunumları, anımsatıcıları, Safari Sekme Grupları’nı ve daha fazlasını paylaşarak birlikte çalışmaya anında başlayın. Paylaşılan projelerdeki güncellemeleri yazışmanın içinden görün ve birlikte çalıştığınız kişilerle, kullandığınız uygulamadan çıkmadan kolayca iletişime geçin.

Paylaşılan sekme grupları

Doğrudan Safari’den sekmeleri ve yer işaretlerini paylaşın, mesaj gönderin ve FaceTime görüşmesi başlatın. İster sevdiklerinizle çıkacağınız seyahati planlayın ister koltuk alışverişi yapın, tüm sekmelerinizi tek bir yerden paylaşmanız mümkün. Ve sekme paylaştığınız kişiler de görmenizi istedikleri sekmeleri ekleyebiliyorlar.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 12Yeni haritalar; çok duraklı rota

Rotanızı önceden planlarken birden fazla durak ekleyin veya Son Kullanılanlar bölümünden önceki rotalarınıza kolayca erişin. Ayrıca Harita uygulaması tüm aygıtlarınızda eşzamanlanıyor. Böylece Mac’inizde önceden baktığınız yol tarifini yola çıkınca iPhone’unuzda görebiliyorsunuz.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 13Çocuklarınızın hesaplarını kolayca yönetin

Çocuklarınız için doğru ebeveyn denetimlerini içeren hesapları en baştan itibaren kolayca oluşturun. Yaşlarına uygun medya, Ekran Süresi, konum paylaşımı ve diğer özelliklerle ilgili tercihlerinizi belirleyin. Çocuklarınızın Ekran Süresi istekleri şimdi Mesajlar’a geliyor, böylece bir isteği kolayca onaylayabiliyor veya reddedebiliyorsunuz.

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 14Çocukların kullanması için yeni bir aygıt ayarlayın. Hızlı Başlangıç özelliğini ve aygıtınızı kullanarak çocuğunuz için uygun ebeveyn denetimlerine sahip yeni bir iPhone veya iPad’i kolayca ayarlayabiliyorsunuz.

iOS 16 hangi iPhone'lar ile uyumlu?

iPhone 13
iPhone 13 mini
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone SE (2. nesil veya daha yeni modeller)

IOS 16 Beta sürümün 5'inci versiyonu piyasaya sürüldü... Özlenen özellik geri dönüyor! - Resim : 15IOS 16 beta sürümü nasıl indirilir?

- betaprofiles sitesine gidin.
- iOS 16 beta profilini “iOS 16 Download” seçeneği üzerinden indirin.
- iPhone’unuzdan Ayarlara girin.
- Profiller seçeneğine tıklayın.
- Profil Yükle seçeneğine dokunun.
- İndirdiğiniz dosya yüklendikten sonra cihazı yeniden başlat seçeneğine tıklayın.
- Cihazınız açıldıktan sonra Ayarlar’a tekrar girin.
- Önce Genel, ardından Yazılım Güncelleme seçeneklerini tıklayın.
- Son olarak burada karşınıza çıkan İndir seçeneğini tıklayın.

Not: Olası bir veri kaybına karşı ilgili yüklemeyi 2. cihazınıza yüklemeniz ya da cihazınızdaki verileri yedekledikten sonra kurmanız tavsiye ediliyor.