Irak'ta neler oluyor? Halk sokağa döküldü, ağır silahlarla çatışıyorlar! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Irak'ta çatışmalar ikinci gününde de sürüyor. Sadr yanlılarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda şu ana kadar 23 kişinin öldüğü, 500'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Son olarak Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın, destekçilerinden bir saat içinde evlerine dönmelerini istemesiyle sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. İşte Irak'ta yaşananlar...

Irak'ta neler oluyor? Halk sokağa döküldü, ağır silahlarla çatışıyorlar! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Irak'ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakma kararının ardından başlayan çatışmalar ikinci gününde de devam ediyor. Sadr yanlılarıyla güvenlik güçleri arasında yaşanan ve ağır silahların da kullanıldığı çatışmalarda şu ana kadar 23 kişinin öldüğü ve 500'den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Irak güvenlik güçleri, hükümet binalarının bulunduğu yüksek güvenlikli Yeşil Bölge'ye bugün dört roket atıldığını duyurdu.

Öte yandan, bölgedeki ABD Büyükelçiliğinin yakınına havan mermisinin düştüğü bildirildi.

Irak'ta neler oluyor? Halk sokağa döküldü, ağır silahlarla çatışıyorlar! Çok sayıda ölü ve yaralı var - Resim : 1

BM'DEN "BARIŞ" ÇAĞRISI

Irak'taki Birleşmiş Milletler Misyonu UNAMI tarafından yapılan açıklamada, Sadr destekçilerine Yeşil Bölge’yi terk etmeleri ve hükümet binalarını boşaltmaları çağrısında bulunuldu.

Irak'ta neler oluyor? Halk sokağa döküldü, ağır silahlarla çatışıyorlar! Çok sayıda ölü ve yaralı var - Resim : 2

ARAP BİRLİĞİ, DİYALOGA DAVET ETTİ

Mısır, Cezayir ve Arap Birliği, Iraklıları mevcut siyasi krizi aşmak için diyalog diline öncelik vermeye çağırarak, ülkenin daha fazla şiddet, kaos ve kan dökülmesine sürükleneceği uyarısında bulundu.

Irak'ta neler oluyor? Halk sokağa döküldü, ağır silahlarla çatışıyorlar! Çok sayıda ölü ve yaralı var - Resim : 3

TÜRKİYE'DEN SEYEHAT UYARISI

Dışişleri Bakanlığı, Irak'ta yaşanan şiddetli çatışmaların ardından vatandaşlara seyahat uyarısı yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bağdat’ta güvenlik durumunun bozulmaya başlaması göz önünde bulundurularak, vatandaşlarımızın zorunlu hâller dışında anılan şehire seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır." denildi.

Irak'ta neler oluyor? Halk sokağa döküldü, ağır silahlarla çatışıyorlar! Çok sayıda ölü ve yaralı var - Resim : 4

İRAN SINIRI KAPATTI

İran, komşu ülkede yaşanan olaylar nedeniyle İran'la olan tüm kara sınırlarını kapattı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mecid Mirahmedi, "Irak'la sınır kapandı. Güvenlik gerekçeleri nedeniyle İranlıların bir sonraki bildirime kadar Irak'a seyahat etmekten sakınmaları gerekiyor" dedi.

Irak'ta neler oluyor? Halk sokağa döküldü, ağır silahlarla çatışıyorlar! Çok sayıda ölü ve yaralı var - Resim : 5

SADR'DAN AÇLIK GREVİ HAMLESİ

Sadr Hareketi lideri Mukteda El Sadr, Irak'ta şiddet ve silah sesleri durana kadar açlık grevi yapacağını duyurdu.

Irak'ta neler oluyor? Halk sokağa döküldü, ağır silahlarla çatışıyorlar! Çok sayıda ölü ve yaralı var - Resim : 6

NELER OLMUŞTU?

Irak'ta bir ay önce de Sadr destekçilerinin parlamento binasını basmasıyla olaylar tırmanmıştı. Sadr Hareketi, geçen yıl Ekim ayında düzenlenen genel seçimlerde Meclis'te en fazla sandalyeyi elde eden grup olmasına rağmen hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamamıştı. Haziran ayında diğer Şii gruplarla müzakereyi reddeden Sadr'ın çağrısı üzerine Sadr grubuna bağlı tüm milletvekilleri istifa etmiş, Sadr'ın Başbakan adayı Muhammed Cafer es-Sadr da adaylıktan çekildiğini duyurmuştu. Irak siyasetinde ABD ve İran etkisine karşı çıkarak ülkede büyük destek toplayan Sadr, erken seçime gidilmesini ve meclisin lağvedilmesini talep ediyordu.