İran yerli 'süper bilgisayar' üretti: 1 trilyon riyale mal oldu

İran Amirkabir Teknoloji Üniversitesi tarafından tamamen yerli donanıma sahip ilk süper bilgisayarı üretti. Simurg adı verilen süper bilgisayar 1 trilyon riyale (yaklaşık 4.5 milyon dolar) mal oldu ve İran süper bilgisayarlara sahip 30 ülke arasına girdi.

İran yerli 'süper bilgisayar' üretti: 1 trilyon riyale mal oldu

İran, 1 trilyon dolara tamamen yerli donanıma sahip ilk süper bilgisayarını üretti. Adını Pers mitolojisinde yer alan 'Simurg'tan alan süper bilgiisayar bilimsel araştırmalarda kullanacak.

İran, Amirkabir Teknoloji Üniversitesi (AUT) tarafından geliştirilen, tamamen yerli donanıma sahip ilk süper bilgisayar Simurg'u tanıttı.

Adını efsanevi bir Pers mitolojisindeki Simurg, yani Zümrüd-ü Anka kuşundan alan süper bilgisayar, şu anda 0,56 petaflop işlem potansiyeline sahip.  Böylece İran, petaflop performanslı süper bilgisayarlara sahip 30 ülke arasına girdi.

Sputnik'te yer alan habere göre yaklaşık 1 trilyon riyale (4.5 milyon dolar) mâl olan süper bilgisayar, kamusal ve özel bilimsel araştırmalarda kullanılacak ve veri işleme hizmetleri sağlayacak. Ayrıca yapay zeka analizi, trafik ve hava durumu verilerini sıkıştırmak ve görüntü işlemek için de kullanılacak.