İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü!

İran'ın başkenti Tahran geçtiğimiz günlerde üzücü bir olay gerçekleşti. Polis tarafından "kıyafet kurallarına" uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini adlı genç kız 3 gün sonra yaşamını yitirdi. Emini’nin ölümünün ardından başkent Tahran dahil olmak üzere ülke çapında eylemler başladı.

İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü!

İran'ın başkenti Tahran'da polis tarafından "kıyafet kurallarına" uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini adlı genç kız 3 gün sonra yaşamını yitirdi.

İran'dan yayın yapan "entekhab.ir" adlı haber sitesine göre, 13 Eylül'de Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad Devriyesi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Emini, hayatını kaybetti. 

Haberde, genç kızın ölüm haberinin yakınları tarafından doğrulandığı aktarıldı. Yarı resmi Fars Haber Ajansı da Emini'nin hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu.

İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü! - Resim : 1

Genç kadın darp edildi!

Olay kamuoyunda ve bazı siyasetçiler arasında da tepkiyle karşılandı. Tepki üzerine Tahran Polisi tarafından yapılan açıklamada, İrşad Devriyesinin Emini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğü ve genç kızın burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği belirtildi.

Ama kadının babası birçok kez kızının sağlık problemleri olmadığını ve bacaklarına yara aldığını anlatmış, ölümünden polisi sorumlu tutmuştu.

Sosyal medyadaki aktivistler ise polisin "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki iddiasını reddederek Emini'nin polis tarafından darp edildiğini iddia ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, olayın soruşturulması için talimat vermişti

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de hadisenin tüm boyutlarıyla soruşturulması için İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'ye talimat verdi.

Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, yaşanan acı hadiseden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ülke yönetimine seslenerek, "Hukuka, mantığa ve şeriata aykırı davranışlar durdurulmalı. İslam'ın ve devletin imajı daha fazla zedelenmemeli ve bu olayların failleri de uygun bir şekilde yargılanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Fars eyaleti milletvekili Celal Reşidi Kuçi de "Hukukumuzda hiçbir yerde başörtüsü uyarısı veya cezalandırmak için bir kişinin darp edilmesine izin verilmemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

İran devriminin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin torunu Hasan Humeyni de hadisenin toplumun duygularını incittiğini ve yargının olayın faillerine karşı kayıtsız kalmaması gerektiğini belirtti.

Meclis Kadın ve Aile Fraksiyonu Sözcüsü Sara Fellahi de "Bu trajik olay görmezden gelinemez. İhmali olan her kurum ve kişiden hesap sorulmalıdır." dedi.

Reformist kimliğiyle tanınan eski Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki ise "George Floyd'un ölümüyle ilgili haklı olarak Amerikan polisini kınayan Büyük Devrim Rehberi (İran lideri Ayetullah Ali Hamaney), İran polisinin muamelesi hakkında ne buyuracak." ifadelerini kullandı.

Son olarak hadisenin incelenmesi için Tahran Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir araştırma ve inceleme komitesi oluşturuldu.

Ülke basınında geniş yer aldı

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin polis tarafından "kıyafet kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi, ülke basınında geniş yer aldı. Başkent Tahran'daki gazeteler, Emini'nin olayını manşetlerinde taşıdı.

İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü! - Resim : 2

Cenaze töreni sonrası protesto

İran'da polis tarafından "kıyafet kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin cenaze töreni sonrasında yetkililer protesto edildi.

İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü! - Resim : 3

İran devlet televizyonunun haberine göre, Emini'nin cenazesi, ülkenin batısındaki Kürdistan eyaletine bağlı Sakkız kentinde toprağa verildi. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, Emini'nin memleketi Sakkız kentinde cenaze töreni sonrasında toplanan grupların, yetkililer aleyhinde sloganlar attıkları yer aldı.

İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü! - Resim : 4

Kadınlar saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak protesto etti

İran sokaklarında başörtüsünü çıkarıp yürüyüş düzenleyen ya da başörtüsünü yakan kadınlar görüldüğü gibi sosyal medyada da saçlarını kesen kadınların videoları viral oldu. Oyuncu Anahita Hemti, Instagram’da saçlarını kestiği videosunu paylaşarak saç kesmenin İran’daki kimi inanışlara göre yas sürecinin bir parçası olduğunu dile getirdi.

İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü! - Resim : 5

Kimi İran efsanelerinde de kadınların saçlarını kesmesi yas sürecinin bir parçası olarak anlatılırken bu inanış Emini’nin ölümünden sonra bir öfke temsiline dönüşmüş durumda.

Genç kadının öldürülmesi üzerine başlayan protestolar ülkeyi karıştırdı

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, dün ülkenin batısındaki Senendec kentinde düzenlenen protestolarda güvenlik güçleri göstericilere göz yaşartıcı gazlarla müdahale etti.

İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü! - Resim : 6

Göstericilerin, sokaktaki araçların camlarını kırdığı ve çöp kutularını ateşe verdiği ifade edilen haberde, güvenlik güçlerinin bazı göstericileri gözaltına aldığı kaydedildi. Öte yandan sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, gösteriler bugün başkent Tahran başta olmak üzere Kürdistan eyaletinde de devam etti.

İran'da halk isyanda! Mahsa Emini'nin ölümü halkı sokağa döktü! - Resim : 7

Ülkenin batısında yer alan Kürdistan eyaletindeki bazı bölgelerde esnaf Emini'nin ölümünü protesto etmek için kepenk kapatırken, bazı noktalarda da gösteriler düzenlendi. Genç kadının ölümünü protesto eden Tahran'daki Emir Kebir Üniversitesi öğrencileri de gösterilerde yetkililer aleyhinde sloganlar attı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde slogan atan öğrencilere ülke yönetimini destekleyen Besic üyesi öğrencilerin müdahale ettiği ve iki grup arasında arbede yaşandığı görüldü.