Tahran'da tarihi zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan Tahran'da

Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Reisi bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reisi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef Covid olayı nedeniyle ciddi manada gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık" dedi. İran Cumhurbaşkanı Reisi ise açıklamasında, "Edoğan'ın ziyareti iki ülke ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olacaktır" açıklamasında bulundu.

Tahran'da tarihi zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan Tahran'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşı Reisi kameraların karşısına geçti. Tahran'da iki ülke arasında anlaşmaların imzalanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'da... Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef Covid olayı nedeniyle ciddi manada gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık. En kısa zamanda 30 milyar dolar ticaret hedefini yakalamayı umuyoruz." dedi. İran Cumhurbaşkanı Reisi ise açıklamasında, "Edoğan'ın ziyareti iki ülke ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olacaktır. Yaptığımız görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Az önce değerli kardeşimle önce dar kapsamlı sonra heyetler arası toplantılarımızı gerçekleştirdik. İstişarelerimizin ilişkilerime yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum.

Siyasi, askeri, ekonomik tüm bu konularda görüşlerimizi ifade etmek fırsatı bulduk. Tabii bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı.

Maalesef Covid olayı nedeniyle ciddi manada gerilemeyle karşı karşıya kaldık.

Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık.

Savunma Sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreç hızlanabilir. Türkiye olarak özellikle savunma sanaayiinde bir sıçramamız mevcut.

Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum. 

Terörle mücadelemiz ciddi bir önem arz ediyor. Terör örgütleri her iki ülkenin ciddi mana da baş belasıdır.

Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesine de soktuk. Bunlarla dayanışma içerisinde bir mücadeleyi sürdürmeliyiz.

Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme ve süreci ayağa kaldırma süreci olacaktır. Bu vesileyle tüm bakan arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum.

Aralarındaki dayanışmayı devam ettirmelerini rica ediyorum.

Reisi: Ziyaret dönüm noktası niteliğinde

İran Cumhurbaşkanı Reisi, "Ziyaret iki ülke için dönüm noktası niteliğinde. İki ülke arasında yatırımın geliştirilmesi ele aldık.

İki ülkenin ortak sanayi siteler kurması, üzerinde anlaştığımız konulardan bir tanesi. İki ülkeden teknoloji parkları kurulması müzakere konularımızdan bir tanesi. Doğal gaz anlaşmasının süresi uzatılacak" dedi.

"Sınır güvenliği ele alınan en önemli konulardan biriydi." diyen Reisi, "Parlak bir geleceğe ve iş birliğine şahit olacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.