İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden istifa etti

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, bu hafta yapılması öngörülen güven oylamasından yeterli desteği alamayacağı gerekçesiyle görevinden istifa etti.

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden istifa etti

İskoçya Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Hamza Yusuf'un istifa etmeye hazırlandığı iddia edilmişti. Ülkenin ilk Müslüman Başbakanı olan Yusuf'un istifa kararı netleşti.

SNP ile İskoçya Yeşiller Partisi, emisyon hedeflerindeki anlaşmazlık sonrası 3 yıldır süren koalisyonu geçtiğimiz perşembe bozma kararı almıştı. Yusuf'un istifa edeceği iddiası da bu karar sonrası ortaya atılmıştı.

Hamza Yusuf'un bu hafta biri kendi partisi diğeri de hükümeti için olmak üzere iki güven oylamasıyla karşı karşıya kalabilmesi gündeme gelmişti. Yusuf, İskoçya Yeşiller Partisi ile güç paylaşımı anlaşmasının sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, güven oylamasını kazanacağını düşündüğünü belirterek, istifa etmeyi düşünmediğini dile getirmişti. Ancak iddialar gerçeğe dönüştü.

29 Mart 2023'te resmen görevine başlayan ve "İskoçya'nın ilk Müslüman başbakanı" olan Hamza Yusuf, görevinden istifa etti.