İsrail 24 saat süre vermişti! Filistinlilerin güneye göçü başladı!

Gazze-Filistin arasında yaşanan gerilimin ardından başlayan Aksa Tufanı operasyonu sonrasında İsrail, Gazze'de bulunan sivil halkın evlerini terk etmesi yönünde talimatta bulundu. Bu durum sonrasında bazı vatandaşlar, güneye göç etmek için harekete geçti.

İsrail 24 saat süre vermişti! Filistinlilerin güneye göçü başladı!

Gazze Şeridi'nde başlayan İsrail-Filistin gerilimi sonrasında Aksa Tufanı operasyonları başlatıldı. 

İsrail 24 saat süre vermişti! Filistinlilerin güneye göçü başladı! - Resim : 1

Bu operasyonun duyurulmasının ardından Tel Aviv'e yönelik roket atışında bulunan Hamas güçleri, kritik noktaları da ele geçirdi. Sessizliğini kabine toplantısının ardından bozan İsrail, savaş durumuna geçtiğini ve operasyonların başladığını açıkladı.

"FİLİSTİNLİLER GÜNEYE GEÇSİN"

İsrail, Gazze'yi abluka altına almasının ardından ise 1,1 milyon Filistinli vatandaştan bölgenin güneyine geçmesini istedi.

İsrail ordusu (IDF) yaptığı yazılı açıklamada, Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları üyelerinin Gazze'de tüneller ve evlerin altının yanı sıra sivillerin yaşadığı binalarda gizlendiğini savundu.

<p>Hamas ise, İsrail'in Gazze'den geniş kapsamlı tahliye emri vermesinin ardından Filistinlilere evlerinde kalmaları çağrısında bulundu .</p>
Hamas'ın silahlı kanadının İsrail'e savaş açtığı belirtilen açıklamada, "Gazze şehri askeri operasyonların yapıldığı bir bölgedir. IDF, Gazze Şehri'ndeki tüm sivillerin kendi güvenlikleri ve korunmaları için güneydeki evlerinden tahliye edilmesi ve haritada gösterildiği gibi Gazze Vadisi'nin güneyindeki bölgeye taşınması çağrısında bulunuyor. Bu tahliye sizin güvenliğiniz içindir." ifadeleri kullanıldı.

<p>BM, söz konusu eylemin yıkıcı insani sonuçları olacağı konusunda uyardı ve talebin iptal edilmesini istedi. </p>

YENİ BİR TALİMATA KADAR DÖNÜŞ YOK

Açıklamada, "Gazze şehrine (Gazze'nin kuzeyine) ancak buna izin veren başka bir duyuru yapıldığında dönebileceksiniz. Gazze şehri sivilleri, kendinizin ve ailelerinizin güvenliği için güneye geçin ve sizi canlı kalkan olarak kullanan Hamas teröristlerinden uzaklaşın." ifadelerine yer verildi.

Gazze'deki Filistinlilere sınırdaki çitlerden uzak durmaları uyarısı yapılan açıklamada, "Önümüzdeki günlerde İsrail Silahlı Kuvvetleri, Gazze Şehri'nde önemli operasyonlara devam edecek ve sivillere zarar vermemek için yoğun çaba gösterecek." denildi.

<p>İsrail'in tehdidi sonrası bazı Filistinliler, güneye doğru yola çıktı.</p>

GÜNEYE GÖÇ BAŞLADI 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde bir milyon kişinin gidecek güvenli yeri olmadığını duyurdu. UNICEF MENA'nın X sosyal medya hesabından konuyla ilgili yazılı açıklama yayınlandı. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Gazze'den gelen görüntüler korkunç. Kurbanlar arasında çok sayıda çocuk var. Bir milyon kişinin gideceği güvenli bir yeri yok. Bu kabul edilemez, şiddet derhal son bulmalı."

Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin güneye göçü başladı