İsrail İran'a misilleme saldırısı başlattı: İşte anbean yaşanan tüm gelişmeler

ABD medyası, İsrail'in İran'a misilleme saldırısı başlattığını duyurdu. İran Devlet Televizyonu hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve İsfahan üzerinde görülen 3 İHA'nın imha edildiğini açıkladı. İran'da tüm uçuşlar askıya alındı.

İran-İsrail savaşında son durum: Peş peşe yapılan tüm çağrılara rağmen İsrail Orta Doğu'da korkulanı yaptı ve İran'a karşı saldırı başlattı. İran'ın İsfahan Havalimanı bölgesinde patlama sesleri duyulduğu bildirilirken, İsrail'in saldırıları sonrası tüm uçuşlar durduruldu. İran basını ise ülkeye yönelik herhangi bir füze saldırısının gerçekleşmediğini İsfahan’da duyulan patlama seslerinin ise gerçekleşen küçük çaplı İHA saldırısına yönelik hava savunma sisteminin karşılık vermesinden kaynaklandığını belirtti.

G7'den 'gerilimi düşürün' çağrısı

G7 grubunun dışişleri bakanları İtalya'nın Capri kentinde düzenlenen  zirve öncesi 'tüm tarafları' Orta Doğu'da gerginliğin düşürülmesi için harekete geçmeye çağırdı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail-İran gerilimiyle ilgili açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, "İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır. Hadiseleri yakından takip etmekteyiz. Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz." denildi.

İsrailli bakan saldırıya 'zayıf' dedi, İran'dan cevap geldi

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, İran'a gerçekleştirilen saldırı sonrası sosyal medya hesabından tek kelimelik bir açıklamada bulundu. Ben Gvir'in İbranice tek kelimelik gönderisi kabaca "topal" veya "zayıf" anlamına geliyor.

Yarı resmi İran haber ajansı Tasnim ise İsrailli bakanın sosyal medya paylaşımına "İsrailli yetkililer kendileriyle dalga geçiyor!" cevabını verdi.

ABD, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliği karar tasarısını veto etti

ABD, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğinin yolunu açacak olan ve geniş destek gören bir Birleşmiş Milletler karar tasarısını veto etti.

15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada 12 lehte, ABD aleyhte oy kullandı; İngiltere ile İsviçre çekimser kaldı. Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvator, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya 'evet' oyu verdi.

İsrail'den bir saldırı da Suriye'ye...

Suriye Savunma Bakanlığı, İsrail'in füzeler kullanarak ülkenin güneyindeki hava savunma tesislerini hedef aldığını duyurdu. Suriye Devlet Haber Ajansı Sana saldırının maddi hasara yol açtığını bildirirken Associated Press ise Suriye'nin bu bölgesinin bugün İsrail'in hedefi olan İran kenti İsfahan'ın hemen batısında olduğuna dikkat çekti

Saldırıya dünyadan ilk tepkiler

 İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani İran'a yönelik saldırı haberinin ardından 'gerginliğin azaltılması' çağrısında bulundu.

Tahran ile Batı arasında uzun süredir arabuluculuk yapan Umman, İran medyasının İsfahan kenti yakınlarında patlamalar duyulduğunu bildirmesinin ardından İran'a yönelik "İsrail saldırısını" kınadığını açıkladı.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Durumu yakından takip ediyoruz. İtalya'da yapılacak G7 toplantısında durumu dışişleri bakanlarıyla ele alacağız." dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian da durumu yakından takip ettiklerini duyurarak, "Gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eyleme karşı çıkıyoruz" açıklamasında bulundu.

İran: Acil misilleme planımız yok

İran'dan yapılan son açıklamada "Derhal misilleme planımız yok, saldırıyı kimin yaptığı net değil" ifadesi yer aldı. Üst düzey İranlı yetkili yaptığı açıklamada olayın yabancı kaynağının doğrulanamadığını vurguladı.

ABD büyükelçiliği İsrail'deki çalışanlara seyahat kısıtlaması getirdi

İsrail'deki ABD büyükelçiliği , İsrail'in İran topraklarını hedef almasının ardından büyükelçilik çalışanlarının İsrail toprakları içindeki seyahatini kısıtladığını açıkladı. Duyuru personelin ve ailelerinin "bir sonraki duyuruya kadar" Tel Aviv, Kudüs ve Be'er Sheva bölgelerinin dışına çıkmasını yasaklıyor.

İsfahan nükleer tesisi tamamen güvende

İran Devrim Muhafızları'na yakın yarı resmi Tasnim haber ajansı, "İsfahan'daki nükleer sahası tamamen güven altında" başlıklı bir video yayınladı.Videoda İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi yakınında saatini kontrol eden bir adam görülüyor.

Kamera daha sonra hava savunma bataryasına benzeyen bir şeyin etrafında duran birkaç askeri gösteriyor. Dünya Nükleer Birliği'ne göre İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi'nde uranyum hekzaflorür üreten bir uranyum dönüştürme tesisi bulunuyor.

İran'dan yeni açıklama: Herhangi bir hasar meydana gelmedi

İran devlet medyasının aktardığına göre orduda görevli bir general, İsfahan'da herhangi bir hasar bildirilmediğini söyledi. General, "İsfahan'da duyulan güçlü ses, hava savunmasının şüpheli cisimlere ateş açmasından kaynaklandı. Herhangi bir hasar meydana gelmedi" dedi.

İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Gece meydana gelen patlama sesi İsfahan’daki hava savunma sisteminin, tanımlanamayan şüpheli bir cisme yönelik açtığı ateş sonucu gerçekleşti. Bu saldırı hiçbir zarara yol açmadı. Nükleer tesislerimizde bir sıkıntı yok” dedi.

İran devlet medyası: Tahran'ın ana havalimanı uçuşlara yeniden başladı

İran devlet haber ajansı IRNA, Tahran'daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda uçuşların yeniden başladığını bildirdi.

İsfahan eyaletinde meydana gelen patlamalar nedeniyle daha önce İran'ın büyük bölümünde uçuşlar askıya alınmıştı.

İlk çağrı Avustralya'dan: İsrail ve Filistin topraklarını terk edin

Avustralya hükümeti vatandaşlarından İsrail ve Filistin topraklarını terk etmelerini istedi. Resmi seyahat sayfasında yer alan açıklamada "Hem İsrail'de hem de Filistin'de  bulunan Avustralyalılara, güvenli olması halinde yola çıkmalarını tavsiye ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Yapılan uyarıda ayrıca Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'ndaki operasyonların artan güvenlik endişeleri nedeni ile kısa sürede duraklatılabileceği belirtildi.

İsfahan nükleer tesislere ve askeri hava üssüne ev sahipliği yapıyor

İsrail'in hedefi olan İsfahan büyük bir askeri hava üssüne ev sahipliği yapıyor. İran'ın uranyum zenginleştirme programının merkezi olan Natanz şehri de dahil olmak üzere İran'ın birçok nükleer tesisi bu eyalette bulunuyor.

Saldırıdan ilk görüntüler geldi

İsrail İran'a misilleme saldırısı başlattı: İşte anbean yaşanan tüm gelişmeler - Resim : 3

İsfahan’dan ilk görüntüler gelirken, İran basını ülkeye yönelik herhangi bir füze saldırısının gerçekleşmediğini İsfahan’da duyulan patlama seslerinin ise gerçekleşen küçük çaplı İHA saldırısına yönelik hava savunma sisteminin karşılık vermesinden kaynaklandığını belirtti.

ABD İsrail saldırısını doğruladı

ABD'li yetkililer İsrail'in İran'a karşı askeri operasyon düzenlediğini doğruladı ancak bu operasyonla ilgili detayları açıklamadı. CNN'in aktardığına göre bir yetkili "Biz bu müdahaleyi onaylamadık" dedi. ABD'den yapılan açıklamada, İsrail'in İran'a düzenleyeceği saldırıyı günün erken saatlerinde Biden yönetimine bildirdiği belirtildi.

CNN'e göre İsrail ABD'li mevkidaşlarına İran'ın nükleer tesislerinin hedef alınmayacağına dair güvence verdi. İki ABD'li yetkili de Amerikan CBS News kanalına yaptıkları açıklamada bir İsrail'in İran'ı vurduğunu doğruladı.

İran: Hava savunma sistemleri aktif hale getirildi

İran Devlet Medyası, İsfahan'daki nükleer tesislerin tamamıyla güvende olduğunu hava savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini duyurdu.

İran devlet televizyonu IRIB, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin basın ofisinin "konseyin acil toplandığına dair yabancı basında çıkan haberleri yalanladığını" açıkladı.

İsrail'den İran'a misilleme saldırısı

İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliğine düzenlediği saldırı ile iki ülke arasında yaşanan gerginlik, İran’ın dron ve roketlerle gerçekleştirdiği misilleme ile dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Bu saldırının ardından güvenlik kaynakları bu sabaha karşı İsrail’in  İran’a saldırı düzenlediğini duyurdu.

İran’ın Hava Kuvvetlerine ev sahipliği yapan İsfahan kentindeki havalimanı ve çevresinde patlama seslerinin duyulduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca Suriye ve Irak’taki İran hedeflerinin de saldırı altında olduğu belirtildi.