İsrail Lübnan'ın güneyine yeni saldırılar başlattı

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında sınırda 8 Ekim’den bu yana süren çatışmalar şiddetini artırıyor. İsrail ordusu bugün Lübnan'ın güneyindeki bazı sınır bölgelerini topçu ateşi ve füzelerle vurdu. Ülkede iç göç başladı.

İsrail Lübnan'ın güneyine yeni saldırılar başlattı

İsrail ordusu Lübnan’ın güneyindeki bazı sınır bölgelerini topçu atışı ve füzelerle vurdu.

Lübnan resmi ajansı NNA haberine göre, İsrail topçu birlikleri Lübnan topraklarındaki Mercayun ilçesine bağlı Blida beldesini vurdu.

Bölgedeki AA muhabiri de İsrail tarafından Kefr Şuba bölgesi çevresiyle Halta ve Gurayba köyleri civarına füze fırlatıldığını kaydetti.

Hizbullah ve İsrail ordusu arasında sınırda 8 Ekim’den bu yana karşılıklı çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalarda şu ana kadar 12 Hizbullah mensubu ve 3 İsrail askeri öldü. Lübnan’da 1’i gazeteci toplamda 3 sivil, İsrail’de 1 sivil öldü.

SALDIRIDAN KAÇANLAR OKULLARA SIĞINDI

Lübnan ile İsrail arasındaki 120 kilometrelik dağlık sınır hattı üzerinde karşılıklı çatışmalar ve hava saldırıları devam ediyor.

Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırı yakınında yer alan Nebatiye ile Güney vilayetinde yaşayanlar şu anda iki taraf arasındaki çatışmalardan en çok etkilenenler arasında.

Bazı aileler, çatışmaların ilk gününden itibaren evlerini terk edip başkent Beyrut'taki yakınlarının yanına geçti. Durumu veya gidecek bir yeri olmayan aileler ise devlete ait okullara yerleşti.

Lübnan'da çatışmalardan en çok etkilenen Güney vilayetinin Sur kentinde okullara sığınan aileler ve yetkililer, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

"SUR'DA İÇ GÖÇMENLERİN SAYISI ŞU ANDA 4 BİN 500"

Sur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hammud, Lübnan hükümetinin talebi üzerinde sınır bölgesinden tahliye edilmek isteyen aileler için kriz odası oluşturduklarını söyledi.

Çatışmaların patlak verdiği ilk günden itibaren sınır hattı üzerinde yer alan köy ve beldelerden göçün başladığını belirten Hammud, "Sınır hattından Sur kentine gelen kayıtlı iç göçmen sayısı 5 bin 100. Bunların bazıları Beyrut gibi Lübnan'ın diğer kentlerine geçti. Ancak Sur'da kalan iç göçmenlerin sayısı şu anda 4 bin 500" ifadelerini kullandı.

Hammud, iç göçmenlerin önemli bir kısmının devlete ait okullara yerleştirildiğini, bazılarının ise kendi imkanları ile ev kiraladığını kaydetti.

"11 GÜNDÜR BURADAYIZ, NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"

Lübnan'ın güneyindeki tüm okullar ve üniversiteler artan güvenlik tehdidi nedeniyle 10 Ekim'den bu yana tatil edilmiş durumda.

Kapılarını öğrencilere kapatıp iç göçmenleri ağırlayan okullardan biri de Sur kentindeki meslek okulu.

6 kişilik ailesiyle 8 Ekim'de evlerini terk eden ve bir daha dönemeyen Fatma Abbas, "11 gündür buradayız. Evimiz tam saldırıların olduğu bölgenin hemen yanında." dedi.

Konuşmakta zorlanan Fatma Abbas, ne yapacaklarını ve nereye gideceklerini bilmediklerini dile getirdi.

BANYO YOK, TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYORLAR

Yanlarına aldıkları birkaç parça eşya ile masalar üzerine serdikleri yataklarla kendilerine yaşam alanı oluşturmaya çalışan aileler, sınırlı imkanlar dahilinde yaşam mücadelesi veriyor.

Çoğu çocuk ve yaşlılardan oluşan aralarında hasta ve bakıma muhtaç kişilerin de bulunduğu iç göçmenler, hastalarına bakamadıkları gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanıyor.

Aileler, okulda en çok zorlandıkları durumun ise banyo bulunmaması olduğunu vurguluyor.

NE OLMUŞTU?

İran destekli Hizbullah, Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze Şeridi üzerinden İsrail'in güneyine saldırması ve karşılıklı çatışmaların başlamasından sonra yaptığı açıklamada, tarafsız olmadıklarını, Filistin direniş gruplarını destekleyeceklerini duyurmuştu.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasında sınırda 8 Ekim’den bu yana karşılıklı çatışmalar yaşanıyor.

Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, 13 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin "eylem zamanı geldiğinde harekete geçeceklerini" söylemişti.

Çatışmalarda şu ana kadar Hizbullah,12 mensubunu kaybetti. Lübnan'da 1'i gazeteci toplamda 4 sivil öldürüldü.

İsrail ordusu ise şu ana kadar 3 askerinin öldüğünü duyurdu.