İsrail Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İsrail Merkez Bankası son 9 yılın en yüksek seviyesi olan 50 baz puan faiz artışına gitti.

İsrail Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İsrail Merkez Bankası 50 baz puan faiz artışı politika faizini yüzde 1,25'e çıkardı. Bu seviye son 9 yılın en yüksek seviyesi oldu.

Merkez Bankası karar sonrası yayımladığı metinde ülkede enflasyonun hedefin üzerinde olduğunu, ancak birçok gelişmiş ülke ekonomisinden düşük olduğunu belirtirken ülkedeki siyasi belirsizliğe de metinde yer verdi. Kasım’da tekrar sandığa gidilmesi kararı alınırken metinde şu ifadelere yer verildi:

Ukrayna'daki savaşın etkileri ve Çin'deki imalat faaliyetlerindeki yavaşlamanın yanı sıra İsrail'deki siyasi belirsizlik nedeniyle küresel ekonomik aktivitede yaşanabilecek olası yavaşlama ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebilir.

Tahminlerde de revizyon yapıldı. GSYH’nin 2022'de yüzde 5, 2023'te yüzde 3,5 büyüyeceği tahminin edilirken edilirken enflasyonun 2022'de yüzde 4,5, 2023'te ise yüzde 2,4'e düşmesi bekleniyor.

Pandemi başında faiz indiren ülkelerden olan İsrail, küresel sıkılaşma sürecine ilk adımı 25 baz puan ile Nisan ayında yaptı. Mayıs’ta da 40 baz puan faiz artışı yaparak oranı yüzde 0,75’e çıkaran Merkez Bankası bugün 50 baz puanlık faiz artışı yaptı. Tek seferde 50 baz puan oranındaki artış en son 2011 yılında gerçekleştirilmişti.

Kaynak: Investing.com