İsrail’de hükümet ile ordu arasında kriz büyüyor

İsrail, Gazze’yi bombalamaya devam ederken abluka altında bulunan Gazze Şeridi’nden İsrail’e düzenlenen saldırılar nedeniyle İsrail hükümeti ve ordu arasında gerginlik yaşanıyor. Yapılan saldırılardaki güvenlik açığı konusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ekibinin, orduyu suçladığı iddialar arasında yer alıyor.

İsrail’de hükümet ile ordu arasında kriz büyüyor

Gazze Şeridi’nden İsrail’e 7 Ekim’de yapılan saldırıların sonrasında başlayan İsrail-Hamas arasındaki çatışmaların 20.gününe gelindi. İsrail, Hamas’ın saldırılarına karşılık olarak hedef gözetmeksizin orantısız güç kullanıyor. İsrail’de ise çatışmalar sürerken başka bir kriz ortaya çıktı. Abluka altında bulunan Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda güvenlik açığı yaşandığı iddiası ile İsrail hükümeti ve ordu arasında gerginlik yaşanıyor.

NETANYAHU DEĞİL ORDU KOMUTASI SUÇLANMALI”

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun özel kalemi olan Yossi Shelley, çalışma arkadaşlarıyla katıldığı bir toplantıda 7 Ekim'de yaşananlara ilişkin 'Netanyahu'nun değil ordu komutasının suçlanması gerektiğini' söyledi.

Shelley'in, "Netanyahu'yu değil ordu komutasını suçlayın. Genelkurmay Başkanı, hükümet karşıtı protesto hareketi, güvenlik teşkilatının bize saldıran eski liderleri, asıl suçlanması gereken bunlar" dediği ileri sürüldü.

Habere göre Netanyahu'nun ekibindeki birçok isim de bu görüşe katılırken Gazze Şeridi'ndeki savaşın tamamlanmasının ardından orduyu suçlamaya devam etmelerinin mümkün olduğu kaydedildi.

“NE KADAR KASİYER OLSA DA İŞLER YÜRÜMEZ" 

Shelley'in katıldığı bir televizyon programında yaptığı, '7 Ekim'deki saldırılarda bölgedeki festivalin kaosu artırdığı ve kümülatif etki ettiği' şeklindeki açıklaması tepkiyle karşılanmıştı.

Shelley, aynı röportajında kayıp kişiler ve Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin tespit edilmesinde geçen süre için, "Bu bazen süpermarket sırasında beklemeye benzer. Ne kadar kasiyer olsa da işler yürümez" ifadelerini kullanmıştı.

BAŞARISIZLIK AÇIKLAMASI

Gazze Şeridi'nden 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırılarda güvenlik zafiyetine ilişkin ülkedeki ordu komutanları, güvenlik otoriteleri ve siyasetten isimler başarısız olduklarını açıklamıştı.

Netanyahu, henüz bu yönde açıklama yapmazken ülkedeki muhalif basın da buna dikkati çekmişti.