Memur, emekli, işsizlik ve yaşlılık aylığı... Tüm maaşlar değişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı asgari ücretini açıkladı. Pazarlığın sona ermesinin ardından gelecek zam oranı asgari ücretin yanında birçok kaleme daha etki edecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, diğer ücretlerde yapılacak düzenlemelere ilişkin önemli mesajlar verdi. Peki, kim ne kadar zam alacak? İşte yeni maaşlar…

Memur, emekli, işsizlik ve yaşlılık aylığı... Tüm maaşlar değişti

2023 yılı asgari ücret rakamı 8 bin 500 TL olarak belirlendi, gözler diğer ücretlerin belirlenmesine çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin, tüm çalışanların maaşlarını ilgilendiren artışlar için önemi mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı asgari ücret zammının ardından staj ücreti, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı, memur ve emekli maaşı gibi 9 kalem daha değişti.

Milyonlarca çalışanın maaşına etki edecek asgari ücret Ocak ayında 8 bin 500 lira olarak hesaplara yatacak.

Peki, hangi maaşlar değişecek? İşte kalem kalem beklenen tablo...

İşsizlik ödeneği sigortalının son 4 aylık brüt ücretinin ortalamasının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. Bu tutar brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. Asgari ücrete gelen yüzde 55.66'lık artışın ardından en düşük işsizlik maaşı 3 bin 400 lira olarak ödenecek.

65 yaş aylığı ödemelerinden yararlanmak için hane içi kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden düşük olması gerekiyor. Asgari ücretin artmasıyla beraber yaşlılık aylığından faydalanamayan kişiler de artık bu aylığı almaya başlayacak. Yaşlılık maaşı yeni zam oranına göre 2 bin 610 lira olacak.

Asgari ücretin artışında olumsuz etkilenecek kalemler ise doğum ve askerlik borçlanması. En yüksek günlük askerlik ve doğum borçlanması 831,45 liraları bulacak.

Kıdem tavanı ne kadar oldu?

2023 yılının Ocak ayından itibaren işten çıkarılan işçiler için hesaplanacak kıdem tazminatında tavan fiyat tutarı 6.471 TL'den 10.030,05 TL'ye yükselmiş oldu.

Engelli aylıkları

Yüzde 40 ile yüzde 69 oranında engelli aylığı 1.124 liradan 1.742,20 liraya, yüzde 70 ve üzeri oranda engeli olanlar için aylık 1.687 liradan 2.614,85 liraya yükseldi.

Memur ve emekli maaşları

2023 yılı asgari ücreti açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Akrebin kıskacında yoğurularak gelişen, büyüyen Türkiye’nin gerçekten çok büyük fedakarlıklarla kazandığı imkanı her bir insanımızsın emrine vermeyi sürdüreceğiz. Asgari ücreti açıkladıktan sonra memur ve emekli maaşlarında artış da bu şekilde tespit edilecek" dedi.