İstanbul Finans Merkezi teklifi Meclis’te

İstanbul Finans Merkezi’nin yönetilmesine ve işletilmesine dönük teşvik, istisna ve muafiyetleri düzenleyen 12 maddelik kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

İstanbul Finans Merkezi teklifi Meclis’te

AK Parti, İstanbul Finans Merkezi’nin yönetilmesine ve işletilmesine dönük teşvik, istisna ve muafiyetleri düzenleyen kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. 12 maddelik teklifte yer alan bazı düzenlemelerden öne çıkanlar şöyle: 

Teklifte kanunun amacı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal rekabet gücünü uluslararası alanda artırmak, finansal piyasalar ile ürün ve hizmetlerin gelişmesine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, uluslararası finans ve sermaye piyasalarına entegrasyonu güçlendirmek ve bu sayede İstanbul Finans Merkezi’nin önde gelen küresel finans merkezlerinden biri olmasını sağlamak” olarak açıklandı.

Ofis alanında faaliyet göstereceklere Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından katılımcı belgesi verilecek. Katılımcı belgesi alarak finansal faaliyet gösteren kuruluşların yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, hizmetten nihai olarak yurt dışında faydalanılması şartıyla finansal hizmet ihracı olarak değerlendirilecek.

Kanun teklifi ile İstanbul Finans Merkezi’nde faaliyette bulunan katılımcılara Vergi Usul Kanunu, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine bağlı olmaksızın defter ve belgeleri yabancı para birimleriyle tutabilmelerine yönelik olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verilecek.