İstanbul- Marmara Denizi'nde balık türü yok oluyor

Aşırı avlanma ve deniz kirliliği balık türlerinin azalmasının en temel sebepleri arasında yer alıyor. Avcılık bu durumun en büyük sebeplerinden birincisi. İkincisi de deniz kirliliği. En son kalkan balığı Marmara Denizi'ndeydi artık yok, bununla beraber uskumru, kolyoz, orkinos, dil balığı, kırlangıç türlerine de artık rastlayamıyoruz.

Balıkçılar için 1 Eylül'e kadar sürecek yasak 15 Nisan'da başlıyor. Uzmanlara göre, aşırı avlanma ve deniz kirliliği nedeniyle balık türleri azaldı. Bu durum tezgahlardaki balık çeşitliliğini ve fiyatları da etkiledi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk dikkat çeken uyarılar yaptı. Öztürk, birçok balık türünün yok olduğunu ifade ederek, ekosistem tabanında bulunan karidesin de azaldığını belirtti. Karidesin azalması ise öteki türlerin de azalmasına işaret ediyor.  Balıkçı esnafı da tezgaha gelen balık miktarının az olduğunu, fiyatların yüksek olduğunu belirtti.

 

ÇOCUKLARIMIZ BALIKLA TANIŞAMAYACAK MI?

 

35 senedir balıkçı esnafı olan Erkan Sarıyaprak, ‘Bundan 15 sene önce çok fazla balık çeşidi vardı. Balıklar azalıyor, insanlar kurallara uymuyor. Şimdi baktığın zaman 10 liralık balık 50 lira sonra 150 lira olacak. Böyle giderse balıkları sadece fotoğraflarda göreceğiz. İleride çocuklarımıza ne vereceğiz? Mesela bu sene istavrit ve hamsi miktarı fazla değildi. Karides eskiden 100 kilo çıkıyorsa şimdi 10 kilo çıkıyor çünkü azaldı. 2 sene önce fiyatı 25 liraydı şimdi 100 lira oldu’ dedi.

 

BALIK BU SEZON YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRMEDİ

 

Balıkçı Halil İbrahim Kaya ise ‘Bu sene balık sezonu istediğimiz gibi gitmedi. Sadece palamuttan yana biraz şansımız vardı, çinekop bekledik ama beklenenin altında kaldı. Hamsi tam yüzümüzü güldürecekti yasak geldi. O yüzden bu sene sezonu buruk kapattık. Hamsinin fiyatı 30 lira ile açıldı, yasak gelince 100 liraya kadar çıktı sonra 150 oldu artık gelmiyor. Çinekop 250 lira ile 300 lira fiyatında. Palamut şu an yok’  şeklinde konuştu.