İstanbul’da Beykoz, Sarıyer (Belgrad Ormanı) ve Şile'de var! Amerika’yı istila etti, aşırı ölümcül

Türkiye'de özellikle İstanbul'un Beykoz, Sarıyer (Belgrad Ormanı) ve Şile ilçelerinde görülen, mantar zehirlenmelerinin yüzde 90'ınından sorumlu "köygöçüren mantarı" ABD'yi istila etti. Her yıl çok sayıda insanın ölümüne neden olan bu mantarın, yayılmasıyla birlikte daha çok insanın ölümüne neden olabileceği düşünülüyor.

İstanbul’da Beykoz, Sarıyer (Belgrad Ormanı) ve Şile'de var! Amerika’yı istila etti, aşırı ölümcül

Türkiye'de geçtiğimiz aylarda zehirli mantar nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştu. Bu ölümlerden sorumlu mantar türünün "köygöçüren mantarı" olduğu biliniyor. Türkiye'de özellikle İstanbul'un Beykoz, Sarıyer (Belgrad Ormanı) ve Şile ilçelerinde sık görülüyor ve mantar zehirlenmelerinin yüzde 90'nından sorumlu tutuluyor. 

ABD'de her yıl bir avuç kişiyi öldürdüğü ve çok daha fazla sayıda insanla hayvanı hasta ettiği bilinen "köygöçüren" mantarı, bilimsel olarak Amanita phalloides diye adlandırılıyor.

İstanbul’da Beykoz, Sarıyer (Belgrad Ormanı) ve Şile'de var! Amerika’yı istila etti, aşırı ölümcül - Resim : 1

KARACİĞER VE BÖBREK DOKUSUNA ZARAR VERİYOR

Bilim insanları bu mantarların olgun hallerinde birkaç santimetre boyunda ve eninde geniş ve kirli beyaz bir başlığa; olgunlaşmadıklarındaysa yuvarlak bir başlığa sahip olduklarını söylüyor.

Mantarın içindeki toksinler vücut hücrelerine, özellikle de karaciğer ve böbrek dokusuna zarar verebilirken, bunlara maruz kalmak karaciğer yetmezliğine yol açarak ölümcül sonuçlar doğurabilir. 

KÜRESEL ÖLÜMLERİN DE YÜZDE 90 SEBEBİ

Tek bir mantar yemek bile yetişkin bir insan için ölümcül olabilirken bazı tahminlerde, dünya çapında mantarlardan kaynaklanan küresel ölümlerin yaklaşık yüzde 90'ının sebebinin bu olabileceği öne sürülüyor.

Öte yandan ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden isimlerin de içinde bulunduğu araştırmacılar, mantarın yayılmasına yol açan mekanizmaların anlaşılamadığını söylüyor.

Geleneksel olarak mantarların vahşi doğada biseksüel şekilde ürediği biliniyor; yani iki bireyin yeraltı yapıları birleşerek yer üstünde, her iki ebeveynden de genetik materyal içeren mantarlar üretiyor.

Henüz hakem onayından geçmeyen ve ön baskı sitesi bioRxiv'de yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, köygöçüren mantarının Kaliforniya versiyonunun bir eş beklemek yerine kendi kendini döllediğini tespit etti. Bu süreç laboratuvar dışındaki mantarlarda nadiren gözlemleniyor.

Kaliforniya'daki köygöçüren mantarları ABD'nin batı kıyısına yayılarak A. phalloides'in anavatanı olan Avrupa topraklarında olduğundan daha bol hale geldi.