Tarihi Kasturya Sinagogu'nu ateşe verdiler

İstanbul'da bulunan tarihi Kasturya Sinagogu kimliği belirsiz kişiler tarafından yakıldı. İşte ayrıntılar...

Tarihi Kasturya Sinagogu'nu ateşe verdiler

Snob Magazin'de yer alan habere göre, dün gece Kasturya Sinagogu'nun kapısı ve bazı kalıntıları kimliği belirsiz kişiler tarafından ateşe verildi.

Görgü tanığı Serhat Ersürel, "Yoldan geçtiğim esnada Kasturya Sinagogu'nun kapısından dumanlar çıktığını gördüm. Arabamdan yangın tüpünü alıp ilk müdahaleyi yaptım. Sonrasında itfaiye ekiplerine haber verdim. Onlar da yangını söndürdü. Ama sinagogun kapısında tahribat oluştu" ifadelerini kullandı.

Tarihi Kasturya Sinagogu'nu ateşe verdiler - Resim : 1

Kasturya Sinagogu, geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmişti. Eylül 2020'de Kasturya Sinagogu'nda restorasyon çalışmalarına başlanmıştı. Kazı çalışmalarıyla tarihi sinagog binasının bazı temel kalıntıları ile birlikte uzun yıllar toprak altında kalmış olan duvarlardan parçalar ortaya çıkarılmıştı.

Söz konusu çalışmadan sonra arsayı çevreleyen duvardaki boşluk, tahta perdeyle kapatılmış ve oradaki görevli de bir süre önce ayrılmıştı.

Tarihi Kasturya Sinagogu'nu ateşe verdiler - Resim : 3

Daha sonra herhangi bir çalışma yapılmadı. Kalıntıları korumak için kurulan ve ortasından kilitlenen tahta perdeler birkaç gün önce kırıldı ve içeriye kimliği belirsiz kişiler girmeye başladı.