İstanbul'da 'Hayalet ağ' temizliği: 9 yılda 335 bin metrekare ağ çıkarıldı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve sahil güvenlik ekipleri denizin dibinde hayalet ağ temizliği yaptı. Yeşilköy Sahili’nde yapılan temizlikte konuşan “İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "5 milyon metrekare alanı taradık ve 335 bin metrekare ağı denizden çıkardık” dedi.

İstanbul'da 'Hayalet ağ' temizliği: 9 yılda 335 bin metrekare ağ çıkarıldı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Türkiye Çevre Haftası kapsamında Sahil Güvenlik İl Emniyet Kıyı ekipleri ve dalgıçlarıyla Yeşilköy Sahili'nden açılarak deniz dibinde ağ temizliği yaptı.

Amatör balıkçıların unuttuğu, kopmuş ya da bilerek bırakılmış ağlar ve aletler, dalgıçların deniz tabanında belirlediği noktalardan tekneyle toplandı. Çıkarılan ağların geri dönüşüm için kullanılacağı belirtilirken, Yeşilköy balıkçı barınağında denizden çıkarılan hayalet ağlarla ilgili fotoğraf sergisi açıldı.

İstanbul'da 'Hayalet ağ' temizliği: 9 yılda 335 bin metrekare ağ çıkarıldı - Resim : 1

“335 BİN METREKARE AĞI DENİZDEN ÇIKARDIK”

Çalışmalar hakkında bilgiler veren İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “5 milyon metrekare alanı taradık ve 335 bin metrekare ağı denizden çıkardık. Hatta 10 bin metrekare, 12 bin metrekare ağ çıkardığımız bölgeler var. Bu ağlar aşağıda avlanmaya devam ediyor ve deniz biyoçeşitliliğini, sucul biyoçeşitliliğini de çok olumsuz etkiliyor. Hem kirliliğe sebep oluyor. Hem de aşağıda avlanmaya devam ediyor. Balık giriyor veya deniz canlısı giriyor, çıkamıyor orada ölüyor. Birçok ağın üzerinde ölmüş deniz canlılarıyla karşılaşıyoruz. Bu ağları temizlemek suretiyle daha yaşanabilir bir deniz hedefliyoruz. Bu nedenle artarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da 'Hayalet ağ' temizliği: 9 yılda 335 bin metrekare ağ çıkarıldı - Resim : 2

"ÇIKAN AĞLAR GERİ DÖNÜŞÜME GİDECEK"

Karaca, "Çıkan ağlar geri dönüşüme gidecek. Nasıl kullanacağız? Bir kısmını, dayanıklı tüketim malları dediğimiz beyaz eşya sektöründe kullanılıyoruz. Bir kısmı da İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokol çerçevesinde olgunlaşma enstitülerimize göndereceğiz ve süs eşyasına dönüşecek. Bir denemesini yaptık, çok güzel süs eşyaları çıktı ortaya. İnşallah o alanda kullanacağız. Hiçbir şekilde geri dönüşümde onları atmıyoruz. Yine tekrar geri dönüştürüp toplum hizmetine sunuyoruz" dedi